Prodloužený svatováclavský víkend byl pro jihočeské památky třetím nejlepším v roce

29. září 2021 07:59

Jihočeské památky mají za sebou třetí nejúspěšnější víkend sezóny. Památky ve správě Národního památkového ústavu si jenom za sobotu a neděli prohlédlo přes deset a půl tisíce lidí. Nejvíc turistů navštívilo zámeckou věž v Českém Krumlově, reprezentační pokoje na zámku Hluboká a zříceninu hradu Landštejn.

„K 26. září máme 48,5 tisíce návštěvníků, což je docela pěkné. V nejlepší sezóně jsme měli 58 tisíc, to tedy letos nezvládneme, ale těch 50 tisíc bychom mohli, a to je velice pěkná, normální, dobrá sezóna,“ chválí návštěvnost kastelánka hradu Landštejn Eliška Niederová.

I ve svátek svatého Václava mířily na Landštejn desítky návštěvníků. Patřili mezi ně Petr a Petra. „Byli jsme tady už před pěti roky a líbilo se nám tu. Máme rádi zříceniny, hrady, teď jedeme z prodlouženého víkendu, tak jsme se tu zastavili,“ popisuje Petr.

Landštejn v letošním roce nabízí i neobvyklou podívanou. Až čtyři metry široké zdi hradu se totiž právě opravují. „Druhým rokem probíhá konzervace vnějšího zdiva. Sundává se cementová omítka a cementové spárování a nahrazuje se vápenným. Stavba může dýchat, vlhkost může dovnitř i ven,“ vysvětluje kastelánka Eliška Niederová.

Čtěte také

Z ochozu na donjonu a také z hradní věže mají návštěvníci výhled do krajiny České Kanady. Ve svátek svatého Václava, kdy svítilo sluníčko a zároveň se stromy v okolí barvily do podzimních tónů, se mohli ale kochat i pohledem na koruny opravovaných zdí. Ty totiž pokryly rozchodníky.

„Ono to mění barvu během roku, takže teď červený, na jaře krásně zezelená, zhruba v červnu kvete a pak budou všechny koruny a římsy pokryté rozchodníkem,“ říká Eliška Niederová.

Jedním z nejcennějších míst, které se na Landštejně dochovaly, je kaple. I tam teď pracují restaurátoři. „Je tam jen jedna vrstva omítek, ta nejstarší z 13. století. Na ní je nastříkaný asi centimetr tlustý odsolovací zábal. Všechny zdi na Landštejně jsou totiž plné solí, ať už z kyselých dešťů nebo nějakého materiálu, který se tam skladoval. A když je průvan, tak zdi vysychají a soli krystalizují těsně pod povrchem omítek a odpadávají šlupičky i s tou původní omítkou,“ vysvětluje kastelánka.

Restaurování zdí i kaple na hradě Landštejn potrvá ještě celou příští sezónu. Do kaple se první návštěvníci podívají pravděpodobně příští rok v říjnu.

Spustit audio

Související