Procházka rakouským zámkem Schloss Hof

30. květen 2013

V přírodní scenérii, jen hodinu autem od Vídně, leží zámek Schloss Hof, největší a nejkrásnější barokní komplex celé Rakousko-uherské monarchie.

Počátkem 18. století ho dal postavit princ Evžen Savojský jako své lovecké sídlo. Pokud znáte sídlo francouzských králů ve Versailles, zřejmě hned uvidíte, kde se inspiroval architekt Johann von Hildebrandt, který zámek a okolní zahrady navrhl. Jedinečná krása zámku Schloss Hof silně zapůsobila i na Marii Terezii. V roce 1755 císařovna získala usedlost od dědiců prince a darovala ji svému manželovi.

Po honosných dnech následovala století, kdy se zámku Schloss Hof nevěnovala téměř žádná pozornost a celý areál upadal a chátral, dokud se nezačala rozpadat i samotná historická budova. Až následná revitalizace zámku v letech 2003–2005 vrátila největšímu venkovskému zámeckému komplexu v Rakousku svůj někdejší lesk. Jako autentické místo knížecího barokního životního stylu je zámek Schloss Hof dnes otevřen pro všechny návštěvníky.

V roce 2013 slaví Schloss Hof 350. výročí narození svého prvního majitele prince Evžena Savojského. Při této příležitosti zpřístupněna výstava „Triumf & vášeň – 350 let prince Eugena“ odhaluje život muže mnoha tváří, úspěšného vévody a státníka, sběratele a rostlin a přítele knih, velkostatkáři a estéta. Působivě inscenovaná výstava je zaměřena nejen na vzácné exponáty z jeho triumfálních válečných tažení proti Turkům, ale i na působivou uměleckou sbírku a pestrou menažérií. Výstava spojuje především princův výjimečný životní příběh – závratnou kariéru, vítězství a vášně – se současností.

autor: mst
Spustit audio