Proč se hrad i kopec jmenují Osule, to se neví, ale jisté je, že hrad nechal vystavět Přemysl Otakar II.

14. listopad 2020

Nad jihočeskou obcí Vitějovice na Prachaticku se tyčí kopec a na něm stojí zřícenina mohutného gotického hradu. Obojí nese zvláštní název Osule. 

„Do Vitějovic jsem se přistěhoval v roce 2006, a protože mám rád historii a středověk, začal jsem se procházet po okolí. Tady na kopci jsem zůstal stát úžasem, protože tu byl náletovými dřevinami zarostlý hrad, o který se nikdo nestaral,“ říká Ladislav Skočný z Vitějovic, dobrovolník, který se o hrad stará.

A protože se mu podařilo získat pro svůj plán několik přátel a sousedů z obce, postupem času zbytky hradu z porostu vysvobodili. A mají i v plánu vystavět na Osuli rozhlednu.

Hrad nechal vystavět král Přemysl Otakar II. Jeho éra pak trvala jen něco kolem sta let a zjevně za to mohlo příliš rychlé střídání majitelů.

Po smrti Přemysla Otakara II. získal Vitějovice i s hradem Jan z Michalovic, poté Bruno z Vitějovic a jeho synové Přibík, Racek a Vernéř, kteří ale už v roce 1317 zdejší panství vyměnili s Bavorem ze Strakonic za hrad Pořešín u Kaplice. Navíc nejspíš na hradě ani nikdy nesídlili a žili ve vitějovické tvrzi přímo v obci. Hrad sloužil jen jako vojenská hláska a stráž Zlaté stezky. Po roce 1344 získali panství Rožmberkové a ti nechali stojící části hradu z obav před zneužitím zbořit.

Spustit audio