Proč nemusí papuánští ptáci sedět na vejcích?

18. červenec 2014
Rajka královská

Věděli jste, že na Papui-Nové Gunieji nenajdete ve volné přírodě žádné opice? Které zvíře obývá pralesní porost místo nich? Který pták je tak vzácný a jedinečný, že se stal dokonce státním symbolem? A proč žádní místní ptáci nemusí sedět na vejcích?

Na opačné polokouli, severně od Austrálie, v těsném sousedství Indonésie leží Papua-Nová Guinea. Stát, na jehož území se rozprostírá stále ještě hustý tropický prales.

A v něm žije celá řada živočichů, které by ve volné přírodě lidské oko nikde jinde zahlédnout nemohlo. Ostrov Nová Guinea je rájem pro pestrobarevné ptáky, endemické savce či smrtelně jedovaté plazy.

To vše a mnohem více prozradil Kryštof Chmel, ornitolog z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.


Papua-Nová Guinea je přímořský stát v Oceánii. Nachází se v oblasti vyznačující se teplým rovníkovým podnebím a tropickým monzunovým podnebím. Sousedí s Indonésií a Šalamounovými ostrovy. Zdejší flora je velmi rozmanitá. V tropických deštných lesích roste spousta druhů palem, eukalyptů, stromových kapradin a rostlin z čeledi myrtovitých. Porost pobřežních oblastí tvoří mangrovy a bažiny. Ve vyšších nadmořských výškách roste hodně jehličnanů, např. cedry a araukárie.

Ornitolog Kryštof Chmel se svým terénním asistent Ludou (vlevo) a jeho rodinou, která mu věnovali tradiční bilum (tašku) a čelenku
autor:Kateřina Hálová