Proč fotit židovské hřbitovy, co symbolizuje vlajka Izraele a jak vidí Izrael zpravodaj David Borek

23. duben 2023

K čemu jsou QR kódy na židovském hřbitově? Jaké symboly najdeme na izraelské vlajce? A Izrael pohledem zpravodaje České televize Davida Borka.

Jak zachraňovat hřbitovy a informace

Asi nejznámější židovský hřbitov v Česku je ten na pražském Josefově. Po celé zemi jsou jich ale stovky, a mnohé z nich prošly obnovou. Právě restauraci židovských hřbitovů a péči o ně se věnuje také Tachovský archivnický a muzejnický spolek TAMUS. V Šalomu jsme hovořili s předsedou TAMUSu Fredem Chvátalem.

Spolek TAMUS se podle něj zabývá především záchranou informací. „Jde především o informace z židovských náhrobních kamenů, o pohřbených osobách, které často suplují archivní prameny,“ říká Chvátal.

„Eroze kamene je vždycky rychlejší než restaurátorské zásahy. Když zachytíme ty údaje fotograficky ještě v čitelné podobě před tím, než se náhrobek nenávratně poškodí, tak zachraňujeme historická data,“ vysvětluje Chvátal důležitost fotodokumentace jednotlivých náhrobních kamenů.

Spolek TAMUS u náhrobků na hřbitově v Novém Sedlišti nově nainstaloval QR kódy. Co všechno se díky nim návštěvníci dozvědí? „Je to pro návštěvníky, kteří neumí hebrejsky a nemohou si přečíst ty zajímavé údaje na náhrobcích. Když si načtou ten QR kód do telefonu, tak se jim objeví v latince jméno pohřbené osoby, datum úmrtí a případně nějaké další informace o ní,“ prozrazuje předseda spolku TAMUS Fred Chvátal.

Jaké hřbitovy se TAMUSu podařilo celé fotograficky zdokumentovat? A co plánuje spolek v nejbližší době? Poslechněte si celý rozhovor s Fredem Chvátalem.

Modrobílá vlajka

Každá země má svou vlajku, ale přemýšlíme také o její symbolice? Třeba o vlajce Izraele? Ten podle židovského kalendáře slaví 75 let své existence už 26. dubna. O významu hvězdy a pruhů modrobílé zástavy hovoří Leo Pavlát.

„Izraelský stát je relativně mladý, ale jeho bílá vlajka s modrými podélnými pruhy a rovněž modrou šesticípou hvězdou uprostřed odkazuje do dávné minulosti,“ říká Pavlát a pokračuje: „Byla to Praha, kde se již koncem 15. století objevuje na praporci pražské židovské obce symbol dvou propojených rovnostranných trojúhelníků.“

Modré pruhy zase odkazují na biblickou tradici. „Ve Čtvrté knize Mojžíšově se píše o třásních na cípech oděvů synů Izraele s modrou nití na každém z nich. Tento příkaz našel svůj výraz v bílém modlitebním rouchu zvaném talit, kterým se židovští muži halí při modlitbě. Ten má nejen třásně popsané hebrejskou Biblí, ale navíc ho zpravidla lemují i modré pruhy,“ vysvětluje Leo Pavlát.

Kdy modrobílá vlajka s Davidovou hvězdou uprostřed zavála úplně poprvé? Co rozhodlo na Prvním sionistickém kongresu, že byla vybrána právě ona? A jaké spory ji provázely po vzniku Státu Izrael? Poslechněte si celý příspěvek Leo Pavláta.

Izrael očima Davida Borka

Jarmulky, surfaři a rakety. Tato tři slova výborně vystihují komplikovanou izraelskou realitu. Je to také podtitul knihy Moje roky v Izraeli, kterou právě vydal stálý zpravodaj České televize na Blízkém východě David Borek. Terezie Jirásková se ho ptala, o čem kniha vlastně je.

„Mně se vždycky líbilo kombinovat různé obory. Když dělám vstupy pro Českou televizi, tak často kombinuji věci napříč odvětvími nebo žánry. A ta knížka je v něčem podobná. Je to osobní pohled, trochu mojí osobní historie, trochu politologie a zároveň hodně reportérských zážitků. A zároveň také hodně takových lehce jízlivých komentářů a podoteků poté, co jsem něco v Izraeli zažil,“ charakterizuje svou knihu sám autor.

„Já nejsem ten, kdo by v Izraeli nekriticky tleskal jednomu nebo druhému táboru, nebo kdo by nekriticky tleskal samotnému Izraeli, pořád si nechávám odstup, pořád si nechávám lehce sarkastický nebo nezúčastněný přístup k tamní realitě, ale ano, jsem srdcař,“ dodává zpravodaj České televize na Blízkém východě David Borek.

V čem vidí Borek Izrael kriticky? Je podle něj Izrael zemí Franzů Kafků a Arnoštů Lustigů? A jaké osobní pouto ho k malé zemi Blízkého východu pojí?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio