Problematika dluhů se týká stále častěji také seniorů

10. únor 2013

Případy, kdy lidé sjedou po dluhové skluzavce do bídy a zoufalství, jsou denním chlebem Petry Sádovské z občanské poradny Jihočeské rozvojové obecně prospěšné společnosti České Budějovice.

Podle ní roste rok od roku roste nejen zadluženost lidí, ale spolu s ní už i informovanost lidí o tom, jak dluhy řešit. Výsledkem je stále větší počet žádostí o insolventní řízení, neboli oddlužení.

Senioři se do dluhů dostávají ve chvíli, kdy ručí svým majetkem v úvěrech svých dětí a vnoučat. Ve chvíli, kdy mladí přestanou splácet, nastává problém. Do poradny se ovšem lidé dostanou až ve chvíli, kdy nejsou schopni splácet a situace bývá kritická. Nejprve věřitelé zasílají upomínky, pak přijde předžalobní výzva, a pokud lidé nezareagují, končí dluhy u soudu. Ten ale případný dluh výrazně zvýší o soudní výlohy a případné pohledávky exekutora. Proto Petra Sádovská doporučuje i ve zdánlivě beznadějných situacích komunikovat aktivně s věřiteli a snažit se zabránit soudnímu řízení. Je možné věřiteli nabídnout i možnost pomalejšího splácení.

V nejhorším případě, ovšem dnes už poměrně obvyklém, se lidé dovolávají soudního oddlužení. To je ale běh na dlouhou trať, ve kterém už nelze cokoliv zatajit a není možné uchránit jakýkoliv majetek. I jízdní kolo či televize a nábytek se stávají předmětem soudního zkoumání.

Velice často se senioři dostávali do dluhů na předváděcích akcích, kde podepisovali úvěrové smlouvy, aniž by si uvědomovali následky. V současných zákonech už je zakotveno, že při odstoupení od kupní smlouvy, zároveň zaniká smlouva úvěrová. Přesto Petra Sádovská doporučuje vždy při vypovídání kupní smlouvy, vypovědět jednoznačně i případnou smlouvu úvěrovou.

Pokud se lidé dostanou do problémů s dluhy, mohou využít některou z poraden napojených na asociaci občanských poraden:

Občanská poradna při Jihočeské rozvojové o. p. s.
Riegrova 1756/51
370 01 České Budějovice
Jihočeský kraj
Email: poradna@jr-spolecnost.cz
Telefon: 387 222 838
Mobil: 606 720 095

Občanská poradna při sdružení INKANO
Karlova 108
397 01 Písek
Email: inkano@inkano.cz
Telefon: 382 211 108

Řadu problémů pomůže vyřešit spotřebitelská poradna časopisu dTest, kterou lze kontaktovat na telefonním čísle 299 149 009.

autor: Ivan Studený
Spustit audio