Pro skladatele není nic strašnějšího než prázdný papír, říká Petr Hanzlík

2. květen 2015

Není mu cizí setkání s komorní vážnou hudbou, jazzem, ale ani elektronickou, scénickou nebo užitkovou muzikou. Do různých hudebních žánrů při své práci zabrousí skladatel Petr Hanzlík.

„Záleží na tom, jestli píšete hudbu k filmu nebo k reklamě, jestli máte vodítko. Pak je to jiná práce, než když si sednete k prázdnému papíru – to je vzácná chvilka. Ale není pro skladatele nic strašnějšího než prázdný papír,“ říká.

Komponista Petr Hanzlík je mužem několika profesí, a tak ho příznivci jazzu mohou znát jako kapelníka pražského vokálního kvarteta The Swings.

Tento originální stylový vícehlasý zpěv je inspirován klasickým jazzem 30. až 60. let minulého století. „Jazz je o swingování a o rytmu, to se nedá zapsat nebo naučit, to se musí načuchat,“ říká lídr souboru o svém oblíbeném hudebním žánru.

Přitom muzikanti se při rozezpívávání nevyhýbají žánrům úplně jiným. Mezi rituály čtveřice zpěváků The Swings patří i úvodní hlasová cvičení na polyfonní hudbu z 16. století.

A které písničky patří do jejich repertoáru? Poslechněte si záznam rozhovoru Petra Hanzlíka s moderátorkou Katkou Hálovou.

Hudbou The Swings se ale také můžete potěšit na vlastní uši. Záznam březnového společného koncertu vokálního kvarteta a Rozhlasového swingového orchestru uslyšíte ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice v neděli 7. června krátce po 20. hodině.

autor: Kateřina Hálová
Spustit audio