Přísečná leží ve srážkovém stínu, místní trápí sucho

3. červenec 2018 08:25

Nezaprší a nezaprší. To si asi často říkají lidé v okolí Přísečné na Českokrumlovsku. Oblast pod horou Kleť na okraji Blanského lesa totiž leží v takzvaném srážkovém stínu. I když se v posledních dnech déšť místy objevil, místním zemědělcům vláha pořád chybí.

„Sucho letos nejvíc pociťujeme na loukách, kde děláme píci, seno pro chovatele koní. Výnosnost je mnohem nižší, řádově o šedesát procent. Částečně se to dotkne i obilovin a řepky, protože v jarních měsících bylo vláhy drasticky málo,“ říká soukromý zemědělec Václav Perník.

Zájem o jeho seno je ze strany chovatelů koní velký. Poptávku ale kvůli suchu pokrýt nedokáže. „Píce narostlo mnohem méně, než jsme byli zvyklí, takže bohužel budou muset shánět seno někde jinde. S naším senem byli vždycky spokojení, máme o něj poměrně velký zájem, ale bohužel nebude,“ dodává Václav Perník.

Okolí Přísečné leží ve srážkovém stínu Šumavy. Do jižních Čech totiž často postupují srážky od jihozápadu, které se většinou nad bavorskou a rakouskou stranou Šumavy rozpustí.

Kvůli suchu bude nedostatek krmení pro zvířata, může to snížit počty skotu

Krávy

Až o 70 procent méně pícnin než loni sklidí jihočeští zemědělci při první senoseči. Sklizeň ovlivnilo sucho. I když v minulých dnech pršelo, nedostatek spodní vody trvá. Pokud se situace nezlepší, budou muset zemědělci omezit chov skotu.

„Potom k nám už přijde ta vzduchová hmota sušší a nestihnou se zformovat takové srážky, aby zalily dostatečně oblast na jihozápadě Kletě. Je to v podstatě fénové proudění. Něco, co známe z Alp ve velkém, se u nás děje v malém,“ vysvětluje Eva Plášilová z českobudějovického pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Podobný efekt vzniká například za Krušnými horami na Žatecku. Srážkové stíny se ale vyskytují i v dalších oblastech Jihočeského kraje. „Těch míst najdeme mnoho, myslím, že jižní Čechy jsou na tom ještě relativně dobře ve srovnání s jinými kraji. Pokud bychom tady ale hledali nejsušší místa, pravděpodobně bychom je našli třeba na Táborsku,“ doplňuje Eva Plášilová.

Václavu Perníkovi a dalším zemědělcům by mohl pomoci červenec, který má být podle výhledu meteorologů srážkově průměrný.

autor: mvo
Spustit audio

Související