Přírodní park Orlice ukrývá meandry i slepá ramena. Můžete do něj pěšky, v kanoi i na kole

16. září 2022

Z kanoe, pěšky i ze sedla kola můžete obdivovat Přírodní park Orlice v Královéhradeckém kraji. Na východním okraji Hradce Králové byl park založen v roce 1996 podél toků Divoké a Tiché Orlice. Jeho rozloha je přes sto kilometrů čtverečních. My vás provedeme trasou v blízkosti Bělče nad Orlicí a Krňovic.

Vede krásnou přírodou ozdobenou třpytem řeky, po lesních a lučních cestičkách, tajemnými zákoutími kolem mokřadů a lužních lesů, v sousedství chat někdejších trampských osadníků, v záplavových loukách.

Přírodní park Orlice zahrnuje nivu Divoké Orlice od hranice Chráněné krajinné oblasti Orlické hory, nivu Tiché Orlice od Mladkova po soutok obou Orlic u Týniště nad Orlicí a nivu spojené Orlice až do Hradce Králové. Když se vydáte do Přírodního parku Orlice od Podorlického skanzenu v Krňovicích, objevíte místa, která poskytují zklidnění, poznání, romantiku, ale i dobrodružství.

Řeku vyhledávají sportovní rybáři a vodáci, v její blízkosti můžete využít hustou síť značených turistických stezek. Spokojeni budou hlavně ti, kteří dávají přednost nížinnému nebo jen mírně zvlněnému terénu.

Hodnota zdejšího přírodního parku je i v tom, že řeka Orlice nebyla v minulosti vystavena regulacím ani pozemkovým úpravám. V tom tkví i její malebnost a tajemnost zákoutí pro poutníky i vodáky. Plní i rekreační poslání, ve zdejších chatových osadách se střídají generace, osadníci většinou hledají klid a návrat k přírodě.

Horní úseky Divoké i Tiché Orlice jsou určené pro zkušené vodáky, sjízdné jsou na jaře nebo po deštích. Dolní úseky zvládnou i začátečníci. Ty jsou sjízdné většinou celoročně. V meandrech mohou vodáci na vnitřních stranách využít písčito-oblázkové pláže.

U obou řek se pohybuje více než 120 druhů ptáků, z toho asi 80 druhů zde i hnízdí. Zahlédnout tu můžete ledňáčka říčního, konipase horského nebo žlunu zelenou, volavky, čejky a kachny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.