Přírodní památce Vrch Káčov dominuje čedičová skála, která je pozůstatkem sopečného komínu

9. prosinec 2022

V jihozápadní části Českého ráje, nedaleko Mnichova Hradiště se nachází pozůstatek třetihorní sopky. Vrch Káčov se tyčí nad osadou jménem Sychrov a někdy se mu říká středočeské Trosky. To proto, že jde o vysokou čedičovou skálu, kterou těžba kamene vymodelovala do podoby skalní jehly. Jedná se o sopečný komín, pozůstatek přívodní dráhy malé sopky.

Severní stěna čedičové skály dosahuje výšky až 35 metrů. „Kráter sopky byl ale před 15 až 20 miliony let mnohem výš. Měkký sopečný vrchol odstranila dlouholetá eroze,“ říká geolog Dominik Rubáš. Z poněkud hůře přístupného vrcholu je nádherný výhled od Bezdězu přes Ralsko, Ještěd až do Krkonoš. A zajímavý je také pohled dolů, přímo pod skálu, kde jsou pozůstatky po lámání čediče, který našel využití při různých stavbách.

Kdo se vydá do lomu, ocitne se v jakési geologické učebnici. Na malém prostoru je možné vidět hned tři druhy hornin. „Usazené horniny zastupují pískovce, vyvřelé čedič, který tu je vidět v typické sloupcovité odlučnosti, a také metamorfované, přeměněné horniny a to je porcelanit,“ popisuje Dominik Rubáš. Podobně jako člověk vypaluje jíly na porcelán, tak tady si pohrála díky žhavému magmatu sama příroda.

Vrch Káčov byl vyhlášen přírodní památkou už v roce 1953. Na ploše necelých dvou hektarů je chráněn nejen geomorfologický útvar, ale také prostor lomu. Pod ochranou jsou také habrové doubravy, na jižní stráni se vyskytuje kostřava žlabkatá a kostřava ladní, taškařice kališní, pelyněk ladní a další rostliny. Nedaleko Káčova stojí za návštěvu zřícenina zámečku Zásadka.

Spustit audio