Přípravy vysněné svatby překazila pandemie koronaviru řadě nevěst

24. březen 2021 15:01

Některé nevěsty stihly najít náhradní termín ještě v loňském roce, jiné vdavky přesunuly na letošní rok. Přesto si stále nejsou jisté, jestli se jejich „den D“ letos opravdu odehraje.

Zájem o svatební obřady je letos v Jindřichově Hradci menší, než v předchozích letech. Snoubenci tam zatím mají zamluvenou zhruba třetinu termínů, než tomu bývalo v minulosti. Matrikáři neví, jestli snoubenci vyčkávají a o uzavření sňatku požádají až ve chvíli, kdy to protiepidemická opatření dovolí, nebo svatbu raději posunou ještě o další rok.

Nevěsta

Se Šárkou Kottovou prohlížíme v jejím telefonu obrázky, které má uložené jako inspiraci na svoji svatbu. Vdávat se měla už loni na konci června. Svatbu začala připravovat už na podzim 2019:

„Začali jsme objednávat výzdobu, třeba i krabičky na prstýnky s datem, což nám dneska leží doma a ležet bude,“ vypočítává Šárka Kottová a pokračuje: „Měli jsme potvrzené všechno, dorty, květinářku. Pak na jaře začalo přituhovat a vyvrcholilo to tím, že jsme si na konci jara řekli, že to nemůžeme riskovat kvůli prarodičům.“

Šárka se snoubence Lukášem uvažovali o tom, že svatbu přesunou na září, nakonec se rozhodli pro červen 2021.

Fotograf

Diář na hlavní letní sezonu od června do září už se zaplnil i Martinovi Kozákovi, který se živí jako svatební fotograf. Za běžného stavu fotí 35 až 40 svateb ročně. A i přes pandemii koronaviru to tak bylo i loni:

„V zimě se svatby moc nefotí. Letos je to tedy velká škoda, protože byla krásná zima a zrovna na letošek jsem zatím měl mít osm svateb. A proběhla vlastně jenom jedna.“

Zatímco v létě jsou podle jeho zkušeností snoubenci schopní svatby přesouvat, zrušené zimní termíny se podle něj budou nahrazovat jen těžko:

„Sleduji, že jsou to lidi, kteří třeba čekají miminko. To už to v létě dělat nebudou, už bude porozeno, bude potřeba se o to mimčo postarat a budou to dělat třeba až za rok, nebo z té svatby sejde.“

 Svědek

První jarní den si jako svatební vybrala i nevěsta Jana. Vdavky jí měla odsvědčit sestra Gabriela. Zatímco obřad se odehrál na jižní Moravě, Gabriela žije na Jindřichohradecku a tak jí kvůli vládním opatřením vdavky mladší sestry už podruhé unikly:

„Na první svatbě jsem nebyla, tak na tu druhou jsem se opravdu těšila a je mi to opravdu líto. Vůbec nás nenapadlo, že tato příležitost bude zakázaná, to jsme vůbec neřešili.“

Zatímco Jana nechtěla svatbu odkládat, Šárka si na svůj vysněný den ráda ještě počká: „Když už svatbu, tak chceme, abychom se sešli jako rodina a kamarádi. Konečně se sejít všichni normálně a ne s omezením, protože v dnešní době jsou všichni uchvátaní, teď jsme ještě izolovaní,“ dodává Šárka, která věří, že si se snoubence Lukášem letos už opravdu řeknou své ano.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio