Přípravy v Hluboké nad Vltavou na příjezd ministrů zahraničních věcí EU

26. březen 2009
Zblízka

Zítra úderem 12 začne neformální setkání evropských ministrů zahraničních věcí zvané Gymnich. Gymnich proto, že se takto politici poprvé sešli na zámku Gymnich v Německu v roce 1974. Letos se sejdou na zámku českém, na Hluboké.

Filip ČERNÝ:
O městečku Hluboká nad Vltavou rozhodně nelze užít nelichotivého českého úsloví, že v něm chcípl pes. Díky velkolepému zámku Hluboká v minulosti hostila kdekoho, císaře Františka Josefa, prezidenta Beneše, sovětského vládce Leonida Brežněva. Tentokrát přivítá ministry zahraničních věcí evropské sedmadvacítky a balkánských zemí. Místní starosta a rovněž senátor patřící mezi euroskeptiky Tomáš Jirsa uzavřel kvůli summitu sázku. Prý před radnicí nevyvěsí evropskou vlajku.

Tomáš JIRSA, starosta Hluboké nad Vltavou, senátor:
No, tak to je samozřejmě humorná sázka. Ale je to tak, že před městským úřadem jsou 2 stožáry a na nich vlaje vlajka České republiky a vlajka městská a my tam prostě nemáme třetí stožár. Ale protože víme, že evropská vlajka vlaje na zámku, tak si myslíme, že prostě to je dostatečné a že prostě zůstane na městském úřadě vlát vlajka česká a vlajka městská. Ta sázka opravdu padla a prostě my tam nemáme třetí stožár, takže já tu sázku vyhraju.

Filip ČERNÝ:
Ovšem starosta není jediný, komu summit zajistil výhru. Ještě spokojenější mohou být místní hoteliéři. Podle mladého sympatického muže, který vede turistické informační centrum, sice ubylo před setkáním turistů, ale jinak lze očekávat u ubytovatelů velké zisky.

vedoucí turistického informačního centra:
Statistiku nemáme, ale co jsem zkoušel obvolávat, tak vlastně si myslím, že úplně všechno je plný. Protože jsem zkoušel pro nějakýho tajemníka z velvyslanectví rumunskýho shánět a vůbec jako nebylo nikde místo. Ještě jsem poptával. A jako hotely a tohle je to fakt plný, no. Spíš si myslím, že to nebudou turisti, ale ta delegace ohledně těch ministrů.

Filip ČERNÝ:
Blížící se summit je znát i v ulicích městečka. Natírá se, zametá a také nelze přehlédnout množství policejních vozů. Bezpečnostní opatření jsou enormní. Krátce před mou návštěvou Hluboké policisté navštívili i místní základní školu. Důvod? Jeden žák z 9. třídy inklinuje k Dělnické straně a ta se chystá během setkání ministrů demonstrovat. Martin a Tomáš chodí do stejného ročníku a v jejich názoru na setkání jde vycítit typickou českou skepsi.

Martin:
Věřím, že tohle to setkání je v určitých ohledech užitečný. Nevím, proč se to koná tady na Hluboké.

Tomáš:
Já si taky myslím, že je užitečný, ale jelikož se tam bude hlavně mluvit o tý Jugoslávii, tak to mělo bejt spíš někde jinde, no.

Martin:
Tohle to je prostě malý město. Jako reklama by nám sice pomohla, ale Budějice mají taky různý historický památky, Praha taky, tak proč tady zrovna na Hlubokej. Já se spíš bojím těch ... tady budou různý protesty, jako třeba pro radar v Brdech, Dělnická strana a tak dále. A bojím se, že tady se něco stane.

Tomáš:
No, tak určitě z tý Dělnický strany a takhle. Pak ještě proti Temelínu tady maj bejt nějaký lidi. Podle mě se tu taky něco stane. Nějaká bitka nebo něco.

Filip ČERNÝ:
Mimo politiky a demonstrací je ale v Hluboké nad Vltavou připraven i bohatý doprovodný program. Počínaje přehlídkou filmů o Balkánu v místních kině, ochutnávkou slivovice v soukromé palírně konče. Není tedy divu, že se kromě politiků a novinářů očekává nápor až tisícovky dalších hostů. Pro Radiožurnál Filip Černý, Hluboká.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Filip Černý
Spustit audio