Přípravné práce na zavedení placeného stání na Pražském předměstí mají zpoždění

18. červen 2017

Parkování v části Pražského předměstí v Českých Budějovicích bude od září za peníze. Obyvatelé s trvalým pobytem zaplatí za jedno auto 400 nebo 500 korun ročně, za další auto už desetinásobek. Pro dojíždějící bude platit hodinová parkovací taxa. Radnice tak chce regulovat parkování ve prospěch místních obyvatel.

Autem jezdí z okrajové části Rožnov do centra učitel Zdeněk Teplý s manželkou. Parkuje blízko základní školy Baarova, tedy na samém okraji Pražského předměstí. „Zvažuji samozřejmě nějaké jiné možnosti, protože je to neúnosné, hlavně z hlediska kapacity. Tady kolem škol se nedá zaparkovat. Někdy bloudím i 25 minut, a tím ohrožuji svůj včasný nástup do vyučování,“ říká.

Až se parkování na Pražském předměstí zpoplatní, bude ho to stát 1200 až 1500 korun měsíčně. „To už je docela velká částka. Také dost uvažuji o lidech, kteří dojíždí z větší dálky. Já to sem mám kousek, ale jsou lidé, kteří na tom budou hůř,“ dodává.

Někteří lidé situaci řeší tím, že si pronajmou vlastní garáž. Patří mezi ně paní Romana, která pracuje v místním pekařství. „Když jsem garáž neměla, tak jsem hledala parkování třeba půl hodiny,“ vzpomíná.

Slibované záchytné parkoviště na konci Jírovcovy ulice je pořád za plotem a přípravy na jeho vybudování se protahují. „Investiční odbor slíbil, že do prázdnin bude mít stavební povolení a vybraného zhotovitele a přes prázdniny to vyhotoví. Už víme, že se trochu komplikují parkovací automaty, výběrová řízení. Ono se totiž váže jedno na druhé, jsou parkovací automaty, informační systém, stavební úpravy ulic,“ uvádí náměstek primátora František Konečný.

Jiný pohled na zpoplatnění parkování na Pražském předměstí mají obyvatelé té části, které se placené zóny zatím týkat nebudou. Situace tam je opačná. Přes den se dá zaparkovat snadno a problémy jsou večer.

„Když přijedete odpoledne v pět hodin, tak je to příšerné, ale úplně nejhorší je to tak kolem osmé. Naopak když přijedete dopoledne v deset, tak je tu prázdných míst dost. Jakmile část Pražského předměstí zpoplatní, tak se to přesune sem, to je zákonité, takže tragédie,“ komentuje majitelka trafiky u zastávky U Trojice paní Diana.

I v téhle části chce radnice parkování zpoplatnit. Podle náměstka primátora Petra Podholy to ale bude nejdřív po novém roce.

Zóny placeného stání v Českých Budějovicích od září 2017
Ceny parkovacích karet od září 2017 v Českých Budějovicích
autor: Martin Pokorný
Spustit audio