Připomeneme nedožité 95. narozeniny Antonína Votavy i 10. výročí úmrtí skladatele Milana Hranaie

21. leden 2021

Zahraje vám i letos osmdesátiletá Budvarka a také dvě kapely dvacetileté: Amatéři z Dobšic a Křídlovanka. O další potěchu ucha se postarají Veselka Ladislava Kubeše a Klatovští dragouni. 

To vše úhledně zabalené vám předloží autor pořadu Zdeněk Voráč. Poslchněte si Dechovkovinky online a uslyšíte například, že:

Hudební skladatel Antonín Votava působil čtyřicet let na postu bicisty v Symfonickém orchestru hlavního města Prahy FOK. Českou dechovku miloval a její slávu šířil i se svou Dechovou hudbou, jejímiž členy byli jeho kolegové symfonikové. Zanechal zde i nemálo pěkných skladeb, z nichž nejúspěšnější byla polka Svítá, svítá.

Valčíkem Co šípky dovedou, k němuž napsal slova Svatopluk Radešínský, si připomeneme Votavovy nedožité 95. narozeniny, které připadly na 9. leden.

Další připomínkou výročí je datum 3. ledna, kdy uběhlo 10 let od úmrtí Milana Hranaie, skladatele, který žil v pohraniční obci Všeruby na Domažlicku. Jeho skladby hrají nejčastěji kapely ze západočeského Pošumaví, jako jsou Vrchovanka, Domažličanka nebo Skalanka. K nejúspěšnějším Hranaiovým písničkám patří kromě valčíku Poslouchej holobrádku také polka Tobě, Šumavo.

Dechová hudba Amatéři z Dobšic loni oslavila 20 let svého trvání. Je jedinou krojovanou kapelou na Znojemsku a po celou dobu ji vede kapelník Roman Teplý. Před pěti lety se Amatéři zúčastnili mezinárodní soutěže dechových orchestrů Dychovky v Preši, kde získali cenu diváka, cenu předsedy poroty Žilinského kraje a v celkovém umístění stříbrné pásmo.

A na závěr jedna připomínka a vzkaz:

Čtyřikrát starší než Amatéři nebo Křídlovanka je jihočeská Budvarka. Vloni jsme se s ní měli setkat u nás v rozhlase na Dni otevřených dveří, bohužel oba termíny byly kvůli pandemii zrušeny. Přejme Budvarce, kterou v současnosti vede Vít Zuzák, aby se, až to bude možné, vrátila na koncertní pódia a aby se jí též podařilo natočit přislíbené nové cédéčko. 

Spustit audio