Případů salmonelózy postupně ubývá i na jihu Čech

25. leden 2009

V jižních Čechách, stejně jako v celé republice, ubývá případů salmonelózy. Čeští hygienici touto informací reagují mimo jiné i na čerstvou zprávu z Bruselu, která tvrdí, že Česká republika obsadila mezi zeměmi Evropské unie první místo ve výskytu salmonelózy a takzvané kampylobakteriózy.

Čeští hygienici jsou přesvědčeni, že zpráva z Bruselu je zkreslená tím, že sběr dat o obou střevních onemocnění neprobíhá ve všech zemích stejně. Zatímco v roce 1999 bylo v Česku hlášeno téměř 45 tisíc případů salmonelózy, v loňském roce už to bylo jenom 11 tisíc onemocnění. Stejný trend je patrný i na jihu Čech, kde v roce 1999 bylo hlášeno více než 3400 případů a loni pouhých 618 onemocnění.

Možné příčiny klesajícího výskytu salmonelózy nastiňuje František Kotrba, mluvčí Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje: "Buďto klesá počet pacientů, kteří se salmonelózou jdou k lékaři, můžou se měnit stravovací návyky obyvatel či jejich zvyklosti, stáváme se informovanějšími zákazníky a spotřebiteli, zlepšila se hygiena v prodejnách lahůdek, cukrárnách a zlepšuje se ochrana chovu zvířat či úroveň průmyslových výroben produktů z vajec."

U výskytu takzvané kampylobakteriózy, kterou způsobuje především špatně tepelně zpracované kuřecí maso, je trend opačný než u salmonelózy. Přesto ale podle českých hygieniků ta čísla nejsou kritická. Zatímco například v roce 1999 bylo hlášeno v celé republice téměř 10 tisíc případů, v loňském roce to bylo 20 tisíc onemocnění.

Spustit audio