Přímo z vody usazují nové lávky na Jiráskův jez v Českých Budějovicích. Náročná operace finišuje

17. listopad 2021 12:07

Vodohospodáři mění ocelové lávky na Jiráskově jezu v Českých Budějovicích. Každá z nich je dlouhá přes 28 metrů a váží přes devět tun. Na místo je technici usazují přímo z vody, z ponorných pontonů.

„Původně jsme plánovali, že využijeme jeřábů, ale s ohledem na prostor, který tu není, museli bychom asi kácet i nějaké stromy, jsme nakonec zvolili soulodí ponorných pontonů. Naložíme na něj smontovanou lávku na břehu a soulodí ji doveze na místo,“ popisuje vedoucí projektu Milan Hromádka.

Operace je technicky náročná. „Museli jsme spočítat, jak bude soulodí velké, jaké potřebuje podpěry, kolik vody dát do pontonů, abychom lávku usadili na místo. V jižních Čechách je tato technologie použita poprvé,“ potvrzuje Milan Hromádka.

Z pontonu je nutné usadit ocelovou lávku na prázdné místo nad jedním z bubnů jezu. „Máme tam body vytyčené geodetem. Loď přijede přímo k jezu, zakotví a hydraulicky pomalu dáváme lávku do polohy na připravené kotvy a usazujeme,“ líčí vedoucí projektu.

Vodohospodáři mění ocelové lávky na Jiráskově jezu v Českých Budějovicích

Výměna lávek je součástí celkové rekonstrukce Jiráskova jezu v Českých Budějovicích. „Tím, že jez zmodernizujeme, zvýšíme jeho životnost. Jez je z 30. let minulého století a takto důkladnou rekonstrukci zažívá od svého uvedení do provozu poprvé,“ říká mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Jiráskův jez zažil několik silných zkoušek, například povodně v roce 2002. „Tyto extrémy přestál bez většího poškození, nicméně projevuje se celkové opotřebení za dlouhé roky používání. Už tedy bylo potřeba přikročit k celkové rekonstrukci. Bude se pracovat také na stavebních konstrukcích, na pilířích jezu, veškeré elektroinstalaci a také osvětlení,“ dodává Hugo Roldán.

Instalace lávek bude hotová do konce tohoto týdne. Oprava jezu pak potrvá ještě necelý rok a celkově vyjde zhruba na 23 milionů korun.

Spustit audio

Související