Přijďte do rozhlasu na předvánoční koncerty. Vystoupí Kantoři a swingový orchestr

8. prosinec 2015

Velký předvánoční koncert skupiny Kantoři se uskuteční ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice na třetí adventní neděli. Legendární folková skupina s kapelníkem Janem Filipem vystoupením oslaví 45 let od svého založení.

Skupina Kantoři sice pochází z východních Čech, ale svými klasickými nahrávkami je silně spojena s českobudějovickým rozhlasovým studiem. Původní sestava Kantorů vznikla na půdě Pedagogické fakulty v Hradci Králově a patřili do ní vedle Jana Filipa, který Kantory vede po celých 45 let existence, dále Miloš a Lída Dvořáčkovi a Tomáš Uhlíř.

Zpočátku byl její repertoár dosti eklektický a zahrnoval třeba i písně z muzikálu Jesus Christ Superstar. Přesně před 40 lety Kantoři zaujali na folkovém festivalu v Českém Krumlově už vyhraněnějším výběrem písniček, čerpajícím v pokladnici lidových písniček různých regionů Čech, Moravy i Slovenska, především však z Podkrkonoší.

V českobudějovickém studiu Českého rozhlasu natočili v roce 1982 Kantoři s legendárním hudebním režisérem Miroslavem Vaverkou a mistrem zvuku Jiřím Mužíkem první, dnes již klasické album Polní kvítí, ale pak i další v žánru velmi ceněné velmi desky jako Tam u Královýho Hradce (ve spolupráci s mistrem zvuku Pavlem Schoberem) nebo třeba vánoční Pokoj, štěstí, zdraví.

Jakkoliv se složení Kantorů od 80. let proměnilo a znatelně se rozšířila i jejich diskografie, stále si zachovává tato skupina unikátní hudební výraz založený na používání historických, málo známých instrumentů jako jsou niněra, fidula, trumšajt, středověké dudy, fanfrnoch, píšťala s měchuřinou a další.

Kantoři mají velmi rozsáhlý vánoční repertoár, a proto každý jejich adventní koncert je jedinečným zážitkem. Ten jistě nabídne i vystoupení ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v neděli 13. prosince od 19 hodin. Jeho záznam bude odvysílán na frekvenci 106,4 na Štědrý večer po 18. hodině.

Vánoční koncert Rozhlasového swingového orchestru Václava Hlaváče s kapelníkem Josefem Krejčíkem se uskuteční ve čtvrtek 17. prosince. Společně s kapelou se představí zpěvačky Alena Čechová a Petra Chlebíčková Schacherlová. Hostem večera bude vibrafonista František Krtička. Veřejná nahrávka začíná v 19 hodin.

Vstup na oba koncerty je volný, místenky budou k vyzvednutí v rozhlasové recepci hodinu před začátkem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.