Příčina požáru v českobudějovické nemocnici se vyšetřuje

8. únor 2010

Přibližně 30 pacientů vyhořelé interny českobudějovické nemocnice zůstává na jiných odděleních. Jedna osmdesátiletá nepohyblivá žena bohužel sobotní požár nepřežila. Zatím se neví, zda nezemřela ještě před tím. Určit to musí pitva. Žena nebyla napojena na žádné přístroje.

Oheň vypukl v sobotu večer po půl osmé v pokoji ve třetím patře interny. Personál na něj upozornilo požární čidlo a sestry okamžitě evakuovaly z hořícího pokoje další ženu.

Podle ředitele nemocnice Břetislava Shona se samotná evakuace nijak nepodepsala na zdravotním stavu pacientů: "Všichni pacienti, kteří byli převezeni na jiná lůžková oddělení interního typu v naší nemocnici, jsou v pořádku. Nedošlo u nich k žádným změnám ve smyslu zhoršení stavu z nadýchaných plynů."

Požár se podařilo během chvíle zlikvidovat. Jeho příčina je zatím nejasná a policie ji vyšetřuje.

Podle ředitele Břetislava Shona nemocnice do skončení vyšetřování neplánuje žádné změny v protipožárním systému: "Až budeme vědět, co se stalo, tak se to musí promyslet a rozebrat. Pokud bylo někde nějaké pochybení, tak se určitě opatření dělat budou. My zatím ale ten důvod neznáme."

autoři: Filip Černý , Lenka Rafaelová
Spustit audio