Přicestovala samička okapi

3. červenec 2006

Poslední červnový den v sedm hodin ráno byla v Zoo Dvůr Králové vyložena z transportní bedny samice pralesní žirafy okapi. Je to vůbec poprvé, kdy se samice okapi ocitla v České republice.

Pracovníci zoo po mnoha letech usilovné práce a příprav dostali povolení k chovu těchto unikátních zvířat, a tak v roce 2004 byl dovezen samec Deto a v roce 2005 samec Ahadi.

Na jaře proběhlo s evropským koordinátorem chovu okapi pruhovaných jednání o případném přidělení alespoň jedné samice v letošním roce (a případném přidělení další později). Protože je v zoologických zahradách je stále více samců než samic, o každou volnou samici má vždy zájem několik zoologických zahrad světového významu. Proto je velkým oceněním chovatelských úspěchů Zoo Dvůr Králové, že byla samice přidělena právě sem.

Etana zkoumá své nové obydlí

Samičku jménem Etana přivezli v noci pracovníci oddělení přepravy zvířat zoo v klimatizovaném voze ze Zoo Antverpy. Cesta proběhla v klidu a Etana ráno bez problému vykročila z transportní bedny. Ihned po vyložení se pustila do předložených větví jívy a se svou ošetřovatelkou Alexandrou Declerq, která s ní přijela z Belgie, prozkoumala své nové obydlí.

Etana a ošetřovatelka Alexandrou Declerq

Po dovozu byla zvážena, její hmotnost je 217 kg. V příštích dnech se seznámí se svou novou ubikací a venkovním výběhem a nakonec také se samcem Ahadim, ke kterému je koordinátorem přidělena.

Chovatelé zoo věří, že se okapi u nás podaří úspěšně rozmnožit. Příchod Etany, které budou v neděli 2. 7. tři roky, je na cestě k tomuto cíli dalším významným krokem.

autor: JMys
Spustit audio