Příběhy zoufalých uprchlíků přijíždějících z Ukrajiny denně vyslechne kněz Ruslan Zassiedko

3. květen 2022 12:00

Traumata, stres, obavy z neznáma. To vše pronásleduje hodně ukrajinských uprchlíků, kteří utekli před válkou do Čech. Diecézní charita v Českých Budějovicích jim nově nabízí i duchovní pomoc. Řeckokatolický kněz z českobudějovické farnosti těmto lidem naslouchá a poskytuje duševní útěchu.

Jedenatřicetiletá Jana z charkovské oblasti má celou tvář mokrou od slz a nepřestává plakat. Vypráví o tom, jak se svojí čtyřletou dcerkou strávila měsíc ve sklepě v neustálém strachu. Rusové ostřelovali její město, pořád slyšela sirény, bála se vyjít ven, bála se o život.

Ukrajinský kněz Ruslan Zassiedko na ni mluví klidným hlasem, snaží se Janu ukonejšit. Ta asi po deseti minutách přestává plakat a začíná mluvit o tom, co potřebuje. V cizím městě, kam přijela minulý týden, se cítí ztracená. Je jasné, že nepotřebuje jen materiální pomoc, ale hlavně duševní podporu, ujištění, že na všechno není sama.

Ruslan jí takovou pomoc obratem nabízí.

Ruslan Zassiedko žije v České republice už třicet let. Takto pomáhá ukrajinským uprchlíkům už několik týdnů. V jeho tváři je vidět smutek a únava. Vypráví jen zlomek toho, s čím se mu jeho krajané svěřují.

„Říkali, že to bylo tak drsné, že se na to nemohli dívat, týkalo se to především nějakých mrtvol. Chtělo by to, aby to ze sebe dostali, protože to by je trochu uzdravilo, ale to je na nich a na čase,“ popisuje Ruslan Zassiedko.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online.

Spustit audio