Píseň Evy Olmerové Tam pod nebeskou bání má řadu předobrazů. Největší úspěch s ní sklidila kapela The Mamas & the Papas

Eva Olmerová platila (a vlastně dodnes platí) v naší populární hudbě za mimořádný úkaz. Necháme-li stranou její hodně rozevláté soukromí, jako zpěvačka byla výrazně nadaná všemi potřebnými schopnostmi, které skvělého interpreta oddělují od těch průměrných.

Ať už jde o barvu hlasu, vokální techniku, sílu prožitku a oddání se písni, charisma. Uplatnila je hodně na poli jazzové hudby, však nejen tam.

V archivech nahrávacích studií a na deskách zbylo mnoho důkazů o jejím zalíbení v trampských písničkách a dalších skladbách na pomezí žánrů. Sem můžeme zařadit i píseň Tam pod nebeskou bání, která má ovšem řadu předobrazů ve verzích světově proslulých amerických jazzových zpěváků.

Největšího úspěchu v hitparádě dosáhla – snad i trochu paradoxně – ale až v podání folk-rockové kapely spjaté s obdobím květinových dětí na sklonku 60. let, skupiny The Mamas & the Papas.

Písničku v původním znění v podání kapely The Mamas & the Papas a českou coververzi s hlasem Evy Olmerové můžete porovnat v rubrice Písničky z cizí kapsy.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související