Při unikátní operaci zachránili českobudějovičtí plastičtí chirurgové batoleti dva prsty

4. říjen 2010

Českobudějovičtí plastičtí chirurgové mají za sebou další unikátní operaci. Před šesti týdny zachránili tehdy patnáctiměsíčnímu chlapci dva prsty, které mu nešťastnou náhodou uřízl rozbrus. Šance na záchranu obou prstů byla těsně po úraze zhruba pětiprocentní.

Černá prognóza se díky šikovnosti operatéra Pavla Kuriala naštěstí nenaplnila: „Malé děti mají extrémně úzké průměry cév, které se musí znovu našít. Pohybují je okolo tří desetin milimetru. To je hlavní úskalí celého zákroku. Proto většina takto malých dětí o možnost absolvovat úspěšnou replantaci.“

Pětihodinová operace malého Vojty se ale povedla. Kromě obnovení cévního oběhu je pro úspěšné znovunašití uříznutých prstů třeba spojit ještě kosti, šlachy a nervy.

Šest týdnů po nešťastném úraze je chlapcova levá ruka v pořádku, raduje se jeho matka Petra Gábová: „S ručičkou cvičí dobře a zda se mi, že i prstíky ohýbá tak, jak by měl.“

Patnáctiměsíční Vojtěch se díky šikovnosti plastických chirurgů z českobudějovické nemocnice zřejmě stal nejmladším pacientem u nás, u kterého byla provedena úspěšná replantace.

Podrobnosti o zákroku, který malému Vojtovi zachránil levou ruku, zjišťovala redaktorka Martina Toušková.

Plastický chirurg Pavel Kurial, jenž malého chlapce operoval, bude o zákroku, který byl i pro něj, jak sám uvedl, na hranici možností dnešní medicíny, mluvit v dalším vydání magazínu Zdravíčko. Martina Toušková ho pro vás připravuje na pondělí 11. října 2010 od půl desáté dopoledne.

Spustit audio