Při rehabilitaci hraje podstatnou úlohu pozitivní přístup pacienta, upozorňuje zdravotnice

5. říjen 2021

Každý, kdo zažil vážnější úraz, potvrdí, že rekonvalescence trvá dlouhé týdny, ne-li měsíce. Poúrazová rehabilitace je nedílnou součástí léčby. Jak dlouho bude zotavování trvat, přitom nezáleží jen na závažnosti úrazu a věku pacienta, ale také na jeho přístupu, odhodlání a optimistickém stavu mysli.

„Mezi nejčastější procedury, které při léčbě pomáhají, patří magnetoterapie, elektroléčba, terapie ultrazvukem, tepelné procedury, diatermie, trakce, vodoléčba a jednotlivá léčebná tělesná cvičení,“ vyjmenovává zdravotní sestra Jaroslava Brousková.

Magnetoterapie neboli magnetické působení na určité zranění se většinou používá při chronických bolestech páteře a velkých kloubů. „Jsou to ohromné magnety, které se podkládají pod pacienta, nebo jsou to kruhy, do kterých pacient vloží končetinu. Procedura je to natolik příjemná, že u ní často pacienti spí,“ popisuje Jaroslava Brousková.

Čtěte také

„Léčba touto metodou trvá dva týdny a chodí se na ni denně, přičemž někomu se zpočátku stav zhorší. Ale druhý týden na sobě cítí zlepšení všichni,“ doplňuje zdravotní sestra.

Někdy zdravotníci naučí pacienta po úrazu správně dýchat a cvičit, pak může provádět cviky sám doma. To je podle Jaroslavy Brouskové ideální situace.

Často ale pacienti musejí cvičit pouze pod dohledem, protože by si špatným provedením cviku spíše uškodili. „Zda pacient cvičil správně, a jestli vůbec cvičil, je navíc při následující návštěvě patrné a nevyplatí se lhát. Zkušený personál pozná vše na první pohled,“ uzavírá zdravotnice s úsměvem.

Kdo rehabilitaci předepisuje, jaké další podpůrné metody mohou pacienti při léčbě využít a v čem spočívají jednotlivé procedury? Poslechněte si celý pořad Zdravíčko.

autor: Kateřina Hálová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.