Při podzimních výlovech skončí v sítích třeboňských rybářů více než 400 tun ryb

30. září 2019 11:20

Jihočeští rybáři už loví první podzimní kapry. Asi třicet procent úlovku se dostane na české vánoční stoly. Rybáři tak teď vědí, že i letos bude před svátky ryb dostatek.

„V tuhle chvíle máme připravené všechny sádky podle kategorií ryb, které sem postupně budou přicházet. Zatím jsou naplněné jenom z části a postupně se do nich bude přidávat podle toho, jak bude klesat teplota vody,“ popisuje sádecký na sádkách v Třeboni František Klíma.

Rybářství Třeboň má v jižních Čechách celkem sedm sádek. „Postupně na ně budeme navážet ryby z podzimních výlovů. Ty pak budeme průběžně prodávat, ale to největší množství půjde na trh v předvánočním období,“ doplňuje předseda představenstva Josef Malecha.

V letošním roce rybářům příliš nepřálo počasí. „Čelili jsme poměrně chladnému jaru, neohřála se nám voda tak rychle, jak jsme potřebovali. Následně přišlo letní období, kdy nás zase trápily vysoké teploty a Rybářství Třeboň stejně jako celou republiku sužovalo sucho,“ připomíná Josef Malecha.

Čtěte také

V rybnících chybělo asi třicet procent z celkového objemu běžně zadržované vody. „Ne všechny rybníky trpí nedostatkem vody, protože máme Zlatou stoku, která dokáže dotovat vodu z řeky Lužnice, ale některé rybníky byly skutečně suchem postiženy. Ryba v tomhle období hůře přijímá potravu, tudíž se to projevovalo i na přírůstku,“ vysvětluje Josef Malecha.

Třeboňští rybáři odhadují, že letošní rok bude průměrný. „V plánu podzimních výlovů je, že vylovíme zhruba 220 tun kapra tržního a 200 tun vedlejších ryb,“ uvádí předseda představenstva.

Cenu vánočního kapra zatím třeboňští rybáři nechtějí prozradit. Stanoví ji až těsně před Vánoci, kdy budu vědět, jaké jsou výsledky podzimních výlovů.

Spustit audio

Související