Při Noci literatury bude v táborském podzemí znít hlas profesora Snapea

13. červen 2018 10:19

Pět literárních zastávek, pět evropských knižních celebrit a sedm předčítačů nabídne Noc literatury v Táboře. Po delší odmlce se akce vrací zpět do historických kulis Starého města.

Právě tam před šesti lety vznikla, ale pořadatelé tentokrát vybrali nová místa. „Opět jsme se snažili najít taková místa, kam se lidé běžně nedostanou, dále třeba nová místa nebo naopak taková, která každodenně míjejí, ale třeba nemají čas nebo impulz se na nich zastavit,“ vysvětluje ředitelka městské knihovny Eva Měřínská.

Jedním z míst, kde se bude Noc literatury odehrávat, je Muzeum pivovarnictví v gotickém sklepení Lichvicova domu na Žižkově náměstí. „Bude to takové ochlazení v rámci teplého červnového večera, zároveň to bude velký zážitek díky čtenáři, který tam představí knihu Osm hor. Bude ji číst herec a dabér Aleš Procházka, mladší generace jeho hlas zná z filmů o Harrym Potterovi, kde velmi osobitě ztvárnil profesora Snapea,“ zve Eva Měřínská.

Noc literatury návštěvníky zavede i na městskou matriku, do antikvariátu Bastion, kočičí kavárny U Surinky nebo literární kavárny Jednota. Cílem je představit netradičním způsobem současnou evropskou literaturu a zároveň oživit večerní město přitažlivou akcí.

Knihovna je asi poslední místo, kde můžete trávit čas zdarma. V Táboře chtějí tuto funkci rozvíjet

Přímý přenos Českého rozhlasu České Budějovice z městské knihovny v Táboře

Už 120. narozeniny slaví letos městská knihovna v Táboře. Ke gratulantům se připojil Český rozhlas České Budějovice, který z čítárny v Jiráskově ulici odvysílal přímý přenos. Moderoval autor pořadu O knihách s knihovnicí Filip Černý.

„Jednu z knih bude v Táboře číst překladatelka Tereza Semotamová. Z toho mám vždycky velkou radost, když se nám podaří překladatele do Tábora pozvat, protože ti knihu dokáží představit úplně a s takovým osobním prožitkem. Tereza bude číst z knihy Rus je ten, kdo miluje břízy,“ dodává Eva Měřínská.

Univerzálním místem, kde se mohou cesty návštěvníků Noci literatury setkávat, bude stánek přímo na Žižkově náměstí. „Po posledním čtení se tu sejdeme a bude možnost rozhovorů s jednotlivými protagonisty o dění na poli současné literatury, případně i v médiích, protože někteří hosté působí v Českém rozhlase a České televizi,“ uzavírá Eva Měřínská.

Noc literatury začíná v Táboře ve středu 13. června v 18 hodin. Podrobný program najdete na webu města nebo na stránkách www.nocliteratury.cz.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související