Při konzumaci pstruhů z Argentiny a Chile se lidé můžou nakazit škulovcem širokým

18. listopad 2019 07:33

Pstruzi z Jižní Ameriky jsou zdrojem tasemnice. Škulovec široký byl zatím známý jen ze severní polokoule, kde parazitoval v tělech okounů, candátů nebo mníků. Teď jeho překvapivý výskyt v Patagonských jezerech potvrdil mezinárodní tým parazitologů z českobudějovického Biologického centra Akademie věd.

V laboratořích v Českých Budějovicích mají vědci všechny vzorky z Argentiny. Larvy z tasemnic ve zkumavkách jsou asi centimetr dlouhé a vypadají jako tenké bílé provázky.

To, že parazité žili v těle nepůvodních pstruhů v Jižní Americe, bylo pro jihočeské vědce překvapivé. „V původním areálu výskytu nenapadají pstruhovité ryby, ale jiné ryby, které se ale zase nevyskytují v Patagonii. Parazit si pomohl a přeskočil na hostitele, kterého měl k dispozici. Jak se tam parazit dostal, to je poměrně záhadná otázka, možná ho přitáhl s sebou člověk, když obsazoval tuto oblast Patagonie,“ říká parazitolog Roman Kuchta.

Parazitolog Roman Kuchta u jezera Nahuel Huapi Lake v Argentině, kde pracoval na výzkumu

Lidé, kteří mají v sobě tuto tasemnici, se nemusí obávat o svůj život. „Jedná se o parazita, který není nebezpečný pro lidské zdraví. Jen ve vzácných případech může způsobovat nějaké bolesti břicha  a průjmy. Existuje univerzální léčivo na tyto červy, kdy se po jedné dávce zbavíte celé tasemnice,“ popisuje Roman Kuchta.

Výzkum ukázal, že tento druh tasemnice je velice odolným organismem a že jeho šance na přežití do budoucna je velmi velká. „U parazita to nebývá často, ale máme i příklady jiných druhů parazitů, kteří se byli schopni přizpůsobit v novém prostředí novým hostitelům a vlastně jim vůbec nevadilo, že jsou na druhé straně země a v úplně jiných podmínkách,“ potvrzuje parazitolog.

Vědci se teď pokusí zjistit původ této tasemnice v Patagonii. Pomocí molekulárních metod srovnají odchylky tohoto druhu parazita na severní polokouli a v Patagonii, podle výsledků výzkumu odhadnou, jestli se tam tato tasemnice vyskytovala ještě před příchodem člověka.

Spustit audio

Související