Prezident Zeman dostal při návštěvě Madety poslední pomazánkové máslo

19. únor 2014

Prezident Miloš Zeman si z Jihočeského kraje odváží poslední kelímek s označením pomazánkové máslo. Dostal ho darem v mlékárně Madeta v Českých Budějovicích.

Už od minulého týdne tento výrobek nesmí Česko kvůli nařízení Soudního dvora Evropské unie pod označením pomazánkové máslo expedovat.

Výrobci ho proto pojmenují jinak. Prezident se to chystá komentovat při nejbližší návštěvě Evropského parlamentu ve Štrasburku:


Podle norem EU smějí označení máslo používat pouze výrobky, které mají nejméně 80 procent tuku. A to pomazánkové máslo nemá. Unikátní produkt ze zakysané smetany a sušeného mléka má jen přes 30 procent.

„Vy jste pouze zvolili českou techniku, kde místo rumu se říká tuzemák, ale pije se to stejně dál. V Evropském parlamentu budu mít projev na téma, proč se Evropská unie plete do věcí, kterým vůbec nerozumí?“

Prezident také kritizoval stěhování Evropského parlamentu z Bruselu do Štrasburku. Přináší to podle něj zbytečné náklady a chce o tom mluvit během své návštěvy přímo ve Štrasburku:

„Budu mít projev o evropské byrokracii. Začíná tím, že se Evropský parlament naprosto nesmyslně stěhuje ze Štrasburku do Bruselu. Vozí s sebou spoustu překladatelů, spoustu úředníků,“ poznamenal Zeman.

Pomazánkové máslo
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio