Prezident zahájil agrosalón Země živitelka. Výstava představuje historii i budoucnost zemědělství

23. srpen 2018 13:53

Přes sto tisíc návštěvníků očekávají pořadatelé agrosalonu Země živitelka. 45. ročník největší české zemědělské výstavy začal právě dnes a potrvá do úterý 28. srpna.

Prezident republiky Miloš Zeman při slavnostním zahájení znovu podpořil projekt vystavby kanálu Dunaj-Odra-Labe. Také se vyjádřil k letošnímu počasí.

Pokud jde o sucho, chtěl bych jenom připomenout, že jsou kroky malé a kroky velké. Takovým maličkým krokem, který byl v mé kompetenci, bylo, že jsme v lánském parku obnovili zanedbaný rybník, který měl propustné dno,“ řekl ve svém projevu.

Zároveň prezident oznámil, že 28. října udělí někdejšímu československému premiérovi, předsedovi Agrární strany Antonínu Švehlovi, nejvyšší české vyznamenání Řád bílého lva.

Země Živitelka letos slibuje připomínku 100 let českého zemědělství i moderní novinky

Výstava Země Živitelka v Českých Budějovicích tradičně představuje zemědělskou techniku

Ve čtvrtek tomu bude 45 let, co se poprvé otevřely brány českobudějovického výstaviště pod velkým nápisem Země živitelka. Letošní ročník bude tedy jubilejní, a to nejen v připomínkách sebe sama, ale i 100 let republiky.

Agrosalon letos připomíná historii i budoucnost českého zemědělství. Národní zemědělské muzeum na něm vystavuje přes 100 let staré motorové pluhy Praga K a Excelsior P, historické traktory a žentoury.

Zájemci se ale mohou podívat i na nové technologie, jako jsou čidla pro kontrolu půdy, samořiditelné traktory s vestavěnou GPS, drony s kamerou nebo automatický systém dojení.

Mezi zajímavosti patří mlátička CR10.90 zapsaná v Guinnessově knize rekordů, za osm hodin sklidila téměř 800 tun pšenice. Lidé uvidí i nový stroj Holmer na sklízení cukrové řepy, který váží 32 tun a dokáže za hodinu vyorat řepu z 36.000 metrů čtverečních.

Brány českobudějovického výstaviště se otevírají každý den v 9 hodin.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související