Preventivní kardiolog Richard Češka: Nejdůležitější je nosit svoje srdce v hlavě

24. listopad 2020

Profesor Richard Češka, který je naším předním preventivním kardiologem, je zároveň autorem projektu „Srdce v hlavě“. Radí v něm společně s kolegy, aby lidé na své srdce nezapomínali, věnovali pozornost prevenci rizikových faktorů a dodržovali správnou léčbu.

Preventivní kardiologie žije podle profesora Češky tak trochu ve stínu skutečné kardiologie, zejména té intervenční a akutní. Většina z nás si při slově kardiologie představí hlavně to, jak rychle jede houkající sanitka a v ní záchranáři resuscitují pacienta, kterého potom zachraňují lékaři na sále. Preventivní kardiochirurgie tak dramatická není, je ale stejně důležitá.

„Preventivní kardiolog se vlastně stará o to, aby ti praví kardiologové a kardiochirurgové neměli práci,“ říká s úsměvem profesor Češka a vysvětluje, čím se jeho obor zabývá. „Prevence kardiovaskulárních nebo srdečně cévních onemocnění představuje soubor opatření, kdy se snažíme bojovat proti celé řadě rizikových faktorů, které nás mohou dovést k infarktu, cévní mozkové příhodě nebo ucpávání tepen dolních končetin. Staráme se například o hladinu cholesterolu v krvi nebo zvýšený krevní tlak. Snažíme se tedy onemocnění diagnostikovat dříve, než se rozvine v plné podobě.“

Srdce v hlavě

Richard Češka je přesvědčený, že pokud budeme na své srdce včas a více myslet, můžeme předejít vážným onemocněním. Proto se také stal zakladatelem projektu „Srdce v hlavě“, který odkrývá tajemství preventivní kardiologie a rizikových faktorů, zejména cholesterolu a vysokého tlaku.

„Pacient je totiž v největší míře zodpovědný sám za sebe i za své zdraví a měl by to v prvé řadě vědět. Ten, kdo neví, že má vysoký tlak, nebo vyšší hladinu cholesterolu, tak s tím asi nebude nic dělat. Je opravdu dobré své hodnoty znát. A také je důležité dodržovat již předepsanou léčbu. Zdůrazňuji hlavně, aby se pacienti nenechávali ovlivňovat neodbornými články z internetu, které psal třeba kvantový fyzik. Často to vede například k tomu, že lidé přestanou brát předepsané léky. Zkrátka, musíte na své srdce myslet,“ vyzývá profesor Češka.

Stres jako rizikový faktor

V souvislosti s kardiovaskulárními nemocemi je často jako velmi rizikový faktor zmiňován stres. Není to však úplně pravda. „Stres jako takový není v mém oboru brán jako jeden z nejvýraznějších rizikových faktorů, ale na druhé straně je velmi důležité, aby člověk byl celkově v pohodě a tudíž měl i čas na své zdraví. Musíme si život dokázat užít a být při tom v rovnováze. Pokud budeme v pohodě sami se sebou, tak budeme v pohodě i z hlediska kardiovaskulární prevence,“ vysvětluje profesor Češka.

V rámci prevence onemocnění srdce je tedy důležité správně myslet, znát svůj zdravotní stav a snažit se žít pokud možno zdravě.

Také by každý měl mít jednoho dobrého lékaře, který se o něj bude starat a bude mít přehled o návštěvách pacienta u specialistů a předepsaných lécích. Může se totiž stát, že několik odborných lékařů, kam pacient zajde s různými problémy, mu předepíše z hlediska svého oboru a své diagnózy správné léky. Pacient se jim však nesvěří s tím, jaké léky už bere a může si jejich případnou nevhodnou kombinací způsobit i vážný problém. Profesor Richard Češka se tím ve své praxi také setkává, jak můžete slyšet v záznamu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.