Přetížená nákladní auta ničí silnice a ohrožují ostatní vozidla. Celníci proto váhu nákladu kontrolují

28. březen 2023 08:43

Jeden přetížený kamion se rovná stejné síle jako 1700 osobních aut. Vyplývá to ze studie Ředitelství silnic a dálnic. Jihočeští celníci se proto zaměřují na kontrolu zátěže nákladních aut. Některá překročí limit i o více než dvě tuny. Od začátku roku už kvůli takovým přestupkům Celní správa na jihu Čech udělila pokuty za desetitisíce korun.

„Zastavíme vozidlo, od řidiče si vezmeme doklad totožnosti a osvědčení o registraci vozidla. Hlídka všechno zkontroluje a postupně instruuje řidiče, aby najížděl po jednotlivých nápravách na pásy, které slouží k vážení,“ popisuje Aleš Benda z Celní správy pro Jihočeský kraj.

Jedno z kontrolovaných aut řídí pan Pavel. „Jedu z Hrachovišť do Soběslavi. Vezu rašelinu a myslím, že při kontrole to bude jen tak tak. Přes noc pršelo, je to malinko mokřejší, tak uvidíme,“ přiznává.

Kontroloři zastavují také nákladní auto, v němž Petr Kovářík převáží betonový plot z Třeboně na stavbu do Prahy. „Na váhu si dávám pozor a ti, co nás nakládají, také. Celková váha nákladu je napsaná v dodacím listě a opravdu to odpovídá, protože si to fakt hlídáme. Nás české řidiče celníci zastavují minimálně, to je vyloženě náhoda, teď mě kontrolují poprvé asi po třech letech,“ říká.

Čtěte také

Od začátku letošního roku kontrolovali celníci na jihočeských silnicích váhu vozidel už při pěti akcích. „Lze konstatovat, že 55 procent vozidel, která kolegové kontrolovali, bylo přetíženo,“ uvádí mluvčí Radek Kréda.

Jedno přetížené vozidlo bylo na první pohled poznat při poslední kontrole. Zadní část dodávky byla velmi nakloněná. „Konkrétně tento vůz je přetížený o 73 procent, má zhruba dva a půl tuny navíc. Řidiči byla udělena nejvyšší sankce příkazem na místě ve výši 15 tisíc korun. Pokračovat v jízdě samozřejmě nemůže, náklad musí přeložit,“ doplňuje Radek Kréda.

Podobné kontroly Celní správy budou pokračovat během celého letošního roku, a to na různých místech po celém Jihočeském kraji.

Spustit audio

Související