Přestavba klíčové křižovatky v Pardubicích začne příští rok

17. říjen 2011

Pardubice se v příštím roce konečně dočkají zahájení přestavby klíčové křižovatky U Trojice. Ředitelství silnic a dálnic na ni našlo v letošním rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury 50 milionů korun.

Celkové náklady dosáhnou podle projektu 760 milionů korun, výstavba bude trvat 32 měsíců, řekla ČTK mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

"Peníze na zahájení stavby sice jsou, ale stavba se letos zahájit nestihne. Nejdříve je nutné vysoutěžit dodavatele a počkat na případná odvolání," uvedla Ledvinová. Odhaduje, že stavět by se mohlo začít v druhé polovině příštího roku.

Křižovatkou na obchvatu města u podniku Paramo denně projede téměř 30.000 vozidel a kolony aut ve špičce dosahují mnohasetmetrové délky. Přes opakované sliby politiků, například bývalého ministra dopravy Víta Bárty (VV), se stavba několikrát odkládala a střídaly se protichůdné výroky o jejím zahájení. Ještě v září mluvčí ministerstva dopravy Marek Illiaš prohlásil, že křižovatka u Parama se s konečnou platností příští rok stavět nezačne.

Stávající silnice I/37 z Hradce Králové přes Pardubice do Chrudimi bude v místě křižovatky rozšířena z dvou na čtyři pruhy. Rozšířit se má také rampa související mimoúrovňové křižovatky u závodiště a silnice I/2 na Přelouč, rovněž na čtyřpruhovou komunikaci, na styku čtyřpruhů dvou státních silnic vznikne kruhová křižovatka.

Kromě úprav a přeložek inženýrských sítí budou také přemostěny železniční tratě Praha - Česká Třebová a Pardubice - Hradec Králové, které procházejí dopravním uzlem. Pro pěší a cyklisty vzniknou podél silnic stezky a lávky.

Teoreticky by mohla být křižovatka U Trojice dokončena na jaře 2014. Podle Ledvinové se budou silničáři snažit zahájenou stavbu v termínu dokončit.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio