Přes 250 druhů hub uvidíte na tradiční výstavě v Jihočeském muzeu

4. říjen 2017

Inspiraci pro podzimní procházky lesem nabízí tradiční výstava hub v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Lidé mohou do pátku obdivovat přes 250 druhů hub. A když přinesou vlastní úlovek, mohou si nechat poradit od zkušeného mykologa Miroslava Berana.

Pavel z Borku přinesl do muzea dvě houby. Mykolog si je prohlédl, zeptal se na pár podrobností a pak řekl, že se s největší pravděpodobní jedná o žampion Bohusův. „Není jedovatý, ale já bych ho nejedl,“ dodal.

Ptát se mykologa Miroslava Berana na to, z jakých hub poskládat vynikající smaženici, je ale zbytečné. On sám vaří houby jen málokdy, a když ano, tak jen jeden druh. „Většinou dělám z kačenky české nějaké jídlo nebo z křemenáčů bramboračku. Mě zajímají ty jednoznačné chutě a vůně. Když to smíchám dohromady, tak už to pro mě nemá tu hodnotu,“ vysvětlil.

Když se ho ale zeptáte, co při hledání hub prožívá, hned se mu rozzáří oči. „Chodit na houby znamená sžít se s lesem, mít nějakou intuici, hledat dobrodružství, odhadovat, kdy a kde budou jaké druhy, je to nádherná zábava,“ řekl.

Stovky druhů hub na výstavě v Jihočeském muzeu obdivovala paní Oluša ze Suchého Vrbného. „Všechny ty jedlé houby jsou nádherné. Já chodím na houby do Mokrého, pak je suším, dělám smaženici, omáčky z hřibů. Letos bylo hub hodně, tolik hřibů jsme nenašli za celý život,“ dodala.

Jak ale poznamenal mykolog Jihočeského muzea Miroslav Beran, svůj bohatý vrchol má letošní houbařská sezona už za sebou.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio