Představujeme nové dechovky. Vyberte v naší anketě ty nejlepší - 7. kolo

11. červen 2017

Do závěrečného kola vstoupil letošní ročník úspěšné přehlídky 7x7 jarních dechovek. Posedmé jsme vám v neděli po poledni představili nové písně z dechovkového žánru. Nyní můžete na webu hlasovat pro tu nejlepší.

7x7 jarních dechovek se vysílá v rámci Písniček pro radost. Tento nejpopulárnější pořad Českého rozhlasu České Budějovice v současnosti nabízí výběr z tisíců různých dechovek. A nyní sami rozhodujete, které nové skladby si zaslouží zařadit do naší hudební databáze.

Hudební redaktor Zdeněk Voráč vybírá nové písničky nejen od jihočeských dechových kapel, ale také z jiných českých krajů, z Moravy i ze Slovenska. V anketě nám pak dejte vědět, která skladba se vám nejvíce líbila.

Hlasování 7. kola skončilo. Děkujeme za hlasy.
1. místo - Z Hrabovky
2. místo - Flámův konec
3. místo - Věnovaná

Všechny díly pořadu 7x7 jarních dechovek najdete zde.


Poslechněte si celý pořad nebo ukázky a hlasujte pro píseň, která vás nejvíce zaujala. Odeslat můžete jeden hlas. V sedmém kole, které trvá do 15. června do 12 hodin, máte na výběr z těchto dechovek:

0:00
/
0:00
0:00
/
0:00
0:00
/
0:00
0:00
/
0:00
0:00
/
0:00

Hrabovská kapela - Z Hrabovky
V Hrabovce na Slovensku je doma Hrabovská kapela. Hudbu k polce Z Hrabovky složil Peter Burica, text doplnil Pavol Pavlech. Skladbu zpívají Janka Filová, Radoslav Fuzik a Zbor Hrabovskej kapely.

Túfaranka - Měl sem lásku
S kapelou hraje na křídlovku absolvent Janáčkovy akademie múzických umění Tomáš Topenčík. Ten se pustil i do vlastní tvorby. Jeho valčík zpívají Hana Bílková, Dita Bilíková, Miroslav Mordych a Vladimír Melichar.

Věnovanka - Věnovaná
Mladá dechovka Věnovanka z Čáslavi se představila už v předchozím kole, nyní nabízíme skladbu orchestrální. Kapela si svůj název zvolila právě podle polky Věnovaná od Antonína Žváčka.

Elektroband - Být tak jedenkrát
Mezi sedmdesátníky se nedávno zařadil zpěvák Josef Oplt. Stále ale vystupuje s dechovými kapelami i s Elektrobandem Pavla Zedníka, který prezentuje dechovku v jiné podobě. Právě s touto kapelou natočil valčík Josefa Poncara s textem Karla Štěpničky.

Vysočinka - Flámův konec
Píseň je výsledkem spolupráce skladatele Viliama Béreše a textaře Jaroslava Hájka. Této foxpolky se ujala Vysočinka Tomáše Vodrážky, se kterou ji zpívá Dana Bezstarostová.

Vrchovanka - Přátelství
Valčík Vlasty Dvořáka natočila řada dechových kapel a posluchačskou přízeň už má skladba jistou. Bude se vám líbit i v nahrávce chodské Vrchovanky? Poslechněte si, jak zní v podání sólistů Martiny Pincové a Jiřího Kupilíka.

Plzeňská dvanáctka - Dík za tvůj úsměv
Kapela Plzeňská dvanáctka hraje už padesát let. Řídí ji trombonista České filharmonie Jaroslav Tachovský, který je i autorem polky Dík za tvůj úsměv. Text Hany Koubové zpívá Karel Jindřich.


Příště se již můžete těšit na speciální závěrečný díl dechovkové přehlídky. Znovu uslyšíte dechovky, které se vám nejvíce líbily.
Všechny díly pořadu 7x7 jarních dechovek najdete zde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.