Před vstupem na pódium mám větší trému než před maturitou, přiznává uvaděčka filharmonie

12. listopad 2016

Možná jste si jí na koncertě v Jihočeské filharmonii někdy všimli. Mladá dlouhovlasá dívka, černé šaty, lodičky na vysokém podpatku, na konci programu vchází na pódium a předává květiny - to je uvaděčka, jinak budoucí učitelka v mateřské školce, Libuše Keprová.

„Každý večer před každým vstupem na jeviště mám větší trému než před maturitou,“ přiznává. Mezi její úkoly totiž patří předávání květin umělcům po koncertě. Uvaděčky na správný okamžik čekají ukryté za svislými pruhy látky. „Tady se uklidňujeme před nástupem před všechny lidi a kontrolujeme, jestli už jsou umělci připravení na předání květiny,“ popisuje.

A co se v takovém okamžiku hudebníkovi říká? „Většinou poděkujeme, nebo se nemusí říkat nic. A pak čekáme, jestli oni nám něco řeknou,“ prozrazuje Libuše Keprová.

Tomu všemu ale při jejím pracovním večeru předchází ještě jeden důležitý úkol - uvádění návštěvníků do sálu před samotným koncertem. Občas se přitom objeví i drobné komplikace. „Minule jsme začínali načítat vstupenky přes tablet a došlo k tomu, že lidé chodili jen jednou stranou. Jelikož je to nová technologie, se kterou ještě nejsme sžití, stalo se nám, že jsme prostě nestíhali,“ vzpomíná.

V Jihočeské filharmonii pracují celkem čtyři uvaděčky. Všechny je mohli návštěvníci potkat například na nedávném společném koncertě Jihočeské filharmonie a Hradišťanu. „Když jsme tu ve čtyřech, tak na každé straně budeme stát ve dvou. Jen se musíme chopit tabletů a rozdělit si, kdo na jaké straně bude,“ říká Libuše Keprová.

Do práce chodí hodinu před koncertem. „To, abychom měli klídek a všechno si připravili. Chceme už stát na místě před sálem, když přijdou první návštěvníci, aby nebyli nervózní, že tu nikdo není. Jako první chodí ti nejstarší. A pak jsou tací, co dobíhají na poslední chvíli, těch je bohužel většina,“ dodává uvaděčka.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio