Před třemi lety ho odmítli, teď naopak obyvatelé Temelína stavbu zimního stadionu v referendu odsouhlasili

17. říjen 2021 12:07

Obyvatelé Temelína na Českobudějovicku v referendu odsouhlasili výstavbu nového zimního stadionu. Pro se vyslovilo přibližně 68 procent z těch, kteří odevzdali hlasovací lístky.

Před třemi lety přitom také v referendu stavbu kluziště odmítli. Tehdy halu chtěla postavit obec z vlastních zdrojů. Teď o to usiluje místní sportovní spolek, který deklaruje finanční podporu soukromého investora.

„Já si myslím, že zimní stadion tu stát nemá, že nejsme tak velká obec, aby se to tu vůbec uživilo,“ říká jedna z obyvatelek Temelína, paní Pavlína, která pracuje v místní základní škole.

Její kolegyně paní Michaela by naopak výstavbu sportoviště v obci uvítala. „Já si myslím, že se to tady uživí. Mám informace z okolí, že jsou různé bruslařské spolky, které musí dojíždět na stadiony,“ vysvětluje.

Právě absence ledové plochy v nejbližším okolí Temelína je hlavním důvodem, proč sportovní spolek Eskymáci projekt prosazuje. „Všechno je tady daleko na dojíždění. Kryté haly jsou v Českých Budějovicích, Písku, Veselí, Soběslavi, všude ale nemáme možnost ledu, musíme se přizpůsobit,“ popisuje předseda Josef Mertl.

Čtěte také

Kluziště by kromě amatérských hokejistů využívaly hlavně dětské kroužky. Součástí haly by byla i curlingová plocha, která zatím nikde jinde v kraji není. Spolek chce při projektování stadionu využít mustru Českého hokejového svazu a počítá s dotační podporou od Národní sportovní agentury.

Podle Josefa Mertla má i příslib soukromého investora, kterého zatím nechce prozrazovat. „Jsme na začátku, investory jsme oslovili, teď probíhají jednání. Hlavně musíme jednat také s obcí, jestli se domluvíme na nějaké spolupráci,“ uvádí.

První referendum o stavbě zimního stadionu se v Temelíně odehrálo v roce 2018 spolu s komunálními volbami. Halu tehdy chtěla postavit obec, která už měla hotovou studii.

Vedení obce výsledek současného hlasování přivítalo. Nezávislého starostu Josefa Vácu ale mrzí, že se lidé pro stavbu sportoviště nevyslovili už dříve. „Ano, vnímám to tak, protože se do toho vložil kus energie, ale samozřejmě největší institut jsou občané,“ dodává.

Pro nový zimní stadion je podle územního plánu určená plocha na okraji obce u tréninkového hřiště fotbalistů. Náklady projektu se budou pohybovat minimálně v řádu vyšších desítek milionů korun. Spolek Eskymáci by chtěl se stavbou začít co nejdříve.

Spustit audio

Související