Před soudem stojí Ukrajinci obžalovaní z dvojnásobné vraždy v Horusicích

7. únor 2018

Výjimečný trest doživotního vězení hrozí dvěma Ukrajincům, kteří u krajského soudu v Táboře čelí obžalobě z dvojnásobné vraždy při přepadení rodinné firmy v Horusicích u Veselí nad Lužnicí.

Předseda senátu Petr Černý dopoledne detailně popisoval postup policejního vyšetřování, které vedlo k zatčení dvou členů gangu. Policie při pátrání mimo jiné vyslechla přes 600 lidí. Další tři členové gangu se podle kriminalistů skrývají v Rusku.

Předseda senátu Petr Černý ukazuje výfuk, který pravděpodobně sloužil jako smrtíci zbraň při přepadení

Hlavní líčení bude pokračovat. Zatím ale není úplně jasné, co přinese. Soudce Petr Černý pouze naznačil, že se můžeme dočkat překvapení v podobě dalších důkazů, které by mohly do kauzy vnést nové světlo.

Při přepadení v září roku 2015 bylo v Horusicích zraněno osm lidí, dva z nich následně zemřeli v nemocnici. Útočníci podle policie nepoužili střelné ani sečné zbraně, šlo o fyzické napadení.

Útočníci ukradli přes 300 tisíc korun. Přepadená firma se už od 90. let zabývá renovací veteránů a výrobou dílů. Podnikatelé měli velmi dobrou pověst mezi sběrateli v Česku i v zahraničí a pracovali hlavně na zakázku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio