Před nárazem do skla chrání ptáky siluety dravců. Jindřichův Hradec hledá dobrovolníky na jejich vylepování

26. listopad 2019 11:32

Až jeden milion ptáků zemře podle odhadů ornitologů každý rok v České republice kvůli tomu, že narazí do velkých prosklených ploch. Zabránit tomu mají speciální nálepky se siluetami jiných ptáků. V Jindřichově Hradci teď s jejich vylepováním na autobusové zastávky můžou pomoct dobrovolníci.

Speciální nálepky, které mají zabránit nárazu ptáků do skleněných zastávek, v Jindřichově Hradci poprvé vylepili loni. Tehdy se výzdoby v podobě barevných siluet dravců dočkaly dvě zastávky.

Letos na podzim přibylo dalších sedm, například děti z kroužku Hurááá ven ze základní školy v Novosedlech nad Nežárkou polepily zastávku v Buku, místní části Jindřichova Hradce.

Ještě jednou tolik míst ale stále v Jindřichově zastávek zůstává bez speciálních nálepek. Celkem je totiž ve městě 18 prosklených zastávek. Na jednu je v průměru nutné nalepit 54 ptačích siluet.

Čtěte také

„Nálepky upozorňují prolétající ptáky na to, že tam to sklo existuje. Při určitém úhlu totiž pták vůbec nevnímá tu skleněnou výplň a může do ní narazit, nebo když se v té výplni odráží okolní krajina, tak má pocit, že vlétá do té krajiny a zase narazí skla. Tím, že jsou tam nalepené siluety, si uvědomí, že tam je nějaká překážka a nenarazí,“ vysvětluje Petr Hesoun z odboru životního prostředí městského úřadu v Jindřichově Hradci.

Město uvítá dobrovolníky, kteří by s ochranou ptáků před nárazem do skla pomohli. Stačí, aby se telefonicky nebo emailem obrátili na odbor životního prostředí, konkrétně na Petra Hesouna, a ten už s nimi další podrobnosti domluví. Upřesní vhodný termín pro vylepení nálepek a také předá archy se siluetami dravců.

Spustit audio

Související