Před 130 lety se narodil Edvard Beneš, druhý československý prezident

28. květen 2014

Před 130 lety se v Kožlanech na Rakovnicku narodil Edvard Beneš, druhý prezident Československa. Jeho památku dnes lidé uctili i v Sezimově Ústí. Před hrobkou, kde je druhý československý prezident pohřben, se sešly asi dvě stovky lidí. Mezi nimi i pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka.

Kytici růží k hrobce položila i Anna Fialová z Jindřichova Hradce. 93letá žena bývala společně se svým manželem, lékařem Janem Fialou, pravidelným hostem v prezidentské vile.

„Šli jsme poslouchat večerku, měla jsem děti na kočárku. Šli jsme se s manželem pomodlit, když ohlásili, že pan prezident zemřel,“ vzpomínala dnes na podvečer 3. září roku 1948, kdy byla s rodinou na procházce v parku poblíž Benešovy vily.

Vila manželů Benešových se nachází jen pár desítek metrů od hrobky. V domě trávili nejen volné víkendy a dovolenou, ale také vánoční svátky a Silvestra.

Historik Michal Kolář při prohlídce vily zpochybnil jeden z mýtů, podle kterého Edvard Beneš neměl žádné koníčky.

„Není tomu tak, Beneš rád stavěl a hlavně to praktikoval na tomto domě. Oni s tím zacházeli asi tak jako dnešní chataři, neustále v něm něco zvelebovali. Vzniklo tady několik přístaveb, než to v roce 1937 nabylo konečné podoby,“ popsal.

Pietního aktu se dnes zúčastnil i pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. „Odvážím se tvrdit, že kdyby nebylo prezidenta doktora Edvarda Beneše, nebylo by Československa po druhé světové válce,“ řekl.

„A myslím, že je na místě, abychom si uvědomili, že kritika, neoprávněná a někdy i oprávněná, nemůže mu nikdy vzít to, co skutečně pro tuto zem, pro každého z nás vykonal,“ dodal.

Zájemci se mohou s životem a dílem druhého československého prezidenta seznámit ve zdejším Památníku Edvarda Beneše anebo přímo v jeho vile. Úřad vlády je opět zpřístupní o posledním červnovém víkendu.

Památník Eduarda Beneše
autor: Jan Kopřiva
Spustit audio