Přebytkové potraviny ze supermarketů putují k lidem v nouzi

26. únor 2017

Jihočeská potravinová banka slaví první výročí. Již rok rozdává přebytkové jídlo ze supermarketů a pomáhá tak zhruba dvěma tisícům lidí v nouzi. Zároveň bojuje proti plýtvání potravinami.

V Českých Budějovicích využívá už docela velký sklad. „Určitě jsme nečekali, že se to rozjede do takových rozměrů. My jsme hlavně nezačínali tady, ale v úplně malé garáži, kde prostě nebylo nic, protože jsme neměli na začátku žádné financování,“ říká Veronika Láchová, ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje.

V bednách míří do skladu různé potraviny, které se tu roztřídí. „Vidíte tu například dětskou výživu, luštěniny, mléko, které je roztříděno i podle doby expirace. Třídí to zaměstnanci i dobrovolníci, kteří sem docházejí,“ ukazuje Veronika Láchová.

Jednou takovou dobrovolnicí je Lucie. „Teď sem chodím tak jednou týdně a pomáhám s přípravami potravin. Píši na toto téma diplomovou práci, takže pozoruji, jak to tu chodí a podobně,“ vysvětluje.

Zásoby z potravinové banky pro své klienty s duševním onemocněním odebírá například společnost Fokus. „Tentokrát vezu ovoce, zeleninu a nějaké nápoje. Jídlo rozdělujeme klientům podle potřeby, finančně slabším, a to jednak klientům z chráněného bydlení a jednak klientům z terénu,“ říká sociální pracovník Vítek Hovorka.

„Klienti nežijí jenom z potravinové pomoci. Musí se na své stravě podílet, chodí nakupovat, ale mají omezené finance, takže pomoc je důležitá,“ dodává.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio