Pravidla zdravé výživy nejen pro postní čas

Protože přechod mezi zimou a jarem patří tradičně půstu a jiným očistným rituálům, rozhodl jsem se vytvořit souhrn několika zásad zdravé výživy. Samozřejmě by bylo ideální, kdybyste tyto zásady dodržovali stále...

Místo masa jez luštěniny
Hrách, fazolky, čočka, cizrna, sója, boby a další jsou jednoznačně nejlepšími zdroji bílkovin z rostlinné říše. A to nejen co do kvality, ale také vzhledem k jejich ceně. Schválně jsem si spočítal, že kvalitní hovězí maso zadní je třikrát dražší než srovnatelné živiny získané z luštěnin.

Když maso, tak z ryby
O tom, nakolik prospěšná je konzumace ryb, jsem kázal už mnohokrát. Bohužel stále ještě jíme velmi malé množství ryb oproti jiným národům. Rybí tuk je jediný vpravdě ozdravný omastek z říše živočichů a rybí maso je jistě nejsnáze stravitelné.

Sýry místo uzenin
Řekl bych, že ceny uzenin a sýrů jsou téměř stejné a určitě odrážejí i kvalitu. Zkuste proto namísto tradičního balíčku s nějakou krájenou uzeninou koupit kousek sýra. A zkuste nešetřit a koupit si kvalitní tvrdý sýr namísto levného šunkového nářezu.

Sýry byly opravdu delikátní

Více obilí a zrnek a méně hladké mouky
Celozrnná mouka je zdrojem síly a energie stejně jako ochranných látek a prvků, které naše tělo nezbytně potřebuje. Jenom pekaři raději pečivo přibarvují, aby bylo tmavé, ale s jeho celozrnností jsou na štíru. Nezapomeňte, že obiloviny zrniny by měly tvořit více než polovinu našeho celého jídelníčku.

Skoro nemastit, a když, tak jenom olejem
Ať chceme nebo ne, některé vitaminy k tomu, aby nám byly co platné, potřebují tuk ke svému rozpuštění (A, D, E, K). Tuto skutečnost znali naši předkové, a připravovali si proto různé oleje ze semínek na čas půstu. My se s lisováním nemusíme trápit, stačí si v obchodě vybrat.

Denně jez zeleninu a ovoce
Toto konstatování asi nemusím zvlášť komentovat, jen není nutné kupovat exotické ovoce a nesezónní zeleninu. Stačí třeba zelí, mrkev a celer, cibule či pórek.

Oříšky a semínka místo chipsů a crakerů
Prostě místo regálů s drahým a nezdravým chroustáním najděte v obchodě poličku se sušeným ovocem, oříšky a podobnými poklady.

Miska s ořechy

Sladké ano ale bez rafinovaného cukru
Jednoduše cukr bílý nahradí tmavý třtinový a hlavně med a případně i tmavou melasu či javorový sirup a podobné zdravé sladkosti.

Nejzdravější je čerstvé a kvalitní
Čerstvé a pravidelné jídlo by mělo být základem. O tom, že kvalitní, třeba v BIO kvalitě stojí více, ale stojí za to, jsem kázal už mnohokrát.

autor: Petr Stupka