Prapor pro holubovské hasiče ušily jeptišky

8. leden 2016

Celkem 78 dospělých a více než dvacet dětí tvoří sbor dobrovolných hasičů v Holubově na Českokrumlovsku. K zásahům a na soutěže jezdí vozidlem, které jim před časem darovali profesionálové z Křemže. K dispozici mají i novou elektrocentrálu, zásahové oděvy nebo dýchací techniku.

Zbrojnice v Holubově je z roku 1968, po dvaceti letech ji hasiči rozšířili a od té doby neustále něco upravují a zlepšují. „Momentálně pracujeme na odvodnění a zbavení se spodních vod, které nás tady dlouhodobě trápí,“ říká starosta sboru Petr Sviták.

Voda ale nekomplikuje život jen ve zbrojnici, kvůli přívalovým dešťům musí hasiči každoročně vyjíždět. „Jsme v úpatí pod Kletí a máme ze všech stran potoky, které se neustále vylévají. Přichází to vždycky v květnu nebo červnu. Nedá se ale v podstatě nic dělat, jen počkat, až voda opadne, a pak uklidit škody,“ popisuje Petr Sviták.

Práci hasičům z Holubova přinášejí i pily. Jedním z nejtěžších zásahů poslední doby byl požár pily v Brloze, ještě víc zabrat však dal oheň na pile v Loučeji. „Tam to chytlo na Štědrý den, hašením tohoto ohromného požáru jsme strávili celou noc,“ dodává starosta.


Dobrovolné hasiče z Holubova můžete do pátku 15. ledna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) HOLUBOV na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 15. ledna po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Neštěstí ale může přijít také z krbu. „Týden před kolaudací takto chytl dům, dřevostavba, hořela konstrukce uvnitř zdí, takže jsme museli krásný nový dům v podstatě celý rozbourat. Něco podobného se stalo na návsi, když při oslavě přestavby domu zatopili v novém krbu a kvůli špatně udělanému komínu začalo hořet. Opět jsme do upraveného, nazdobeného domu nastoupili s bouracími kladivy,“ vypráví Petr Sviták.

Historii sboru dobrovolných hasičů připomínají staré dokumenty nebo prapor. „Ten jsme si nechali vyrobit ke stému výročí. Ručně nám ho ušily jeptišky v Budějovicích,“ vzpomíná kronikář Josef Sviták. V klubovně hasičů je dále například historická uniforma z 50. let.

Velkou tradici mají holubovští hasiči ve výchově dětí, intenzivně se jí věnují už od 20. let minulého století. Malí hasiči vozí ocenění z různých soutěží, stejně tak se daří i dospělým. Jeden velký úspěch například připomínají dresy na stěně klubovny. „Když se nám podařilo potřetí za sebou vyhrát jihočeskou hasičskou ligu, řekli jsme si, že v těch dresech už nikdo běhat nebude a pověsíme je jako památku na zeď,“ vysvětluje velitel zásahové jednotky Roman Kudláček.

SDH Holubov bojuje v soutěži Dobráci roku
Spustit audio