Praha má nový památník, co se povedlo na Štetl festu a ruští rabíni opatrně protestují proti válce

11. září 2022

Praha má nový, zcela unikátní památník. Jaký byl Štetl fest? A co říkají o válce na Ukrajině ruští rabíni?

Návraty kamenů

Praha má od 7. září přímo pod žižkovským vysílačem nový památník. Jmenuje se Návrat kamenů. Tvoří ho totiž 6000 převážně žulových dlažebních kostek, jež pocházejí z rozřezaných židovských náhrobků. Objevily se při rekonstrukci dolní části pražského Václavského náměstí.

Památník na starém židovském hřbitově na Žižkově vytvořil sochař Jaroslav Róna společně s manželkou, architektkou Lucií Rónovou. Terezie Jirásková hovořila s Jaroslavem Rónou ještě před odhalením nového památníku.

Co památník Návraty kamenů symbolizuje? Jak vznikal? A jaký má Jaroslav Róna vztah k židovství? Poslechněte si první příspěvek nejnovějšího Šalomu.

Štetl fest ve Štatlu

Jaký je rozdíl mezi Štatlem a štetlem? Někdy žádný. Minulý víkend v Brně proběhl první ročník Štetl festu, multižánrového festivalu, který do města přivedl zájemce o židovskou kulturu z celého světa – i z celého Česka. My se nyní za festivalem ohlédneme přímo s jeho ředitelkou Evou Yildizovou, které jsme zavolali do Brna.

Jsou organizátoři s festivalem spokojeni? Co byl pro Evu Yildizovou nejsilnější zážitek? A bude Štetl fest i příští rok? Dozvíte se v rozhovoru s ředitelkou festivalu Evou Yildizovou.

Co říkají ruští rabíni o Putinově válce

Ruská invaze na Ukrajinu přinesla utrpení v napadené zemi, ale také zesílenou represi v samotném Rusku. Po půl roce válčení se tento týden v Moskvě sešlo několik desítek ruských rabínů a vydali společné stanovisko k tomu, co jejich vlast dělá. O tom, co řekli, hovoří Jan Fingerland.

Jak lze v Rusku kritizovat válku? Jaká je dnes pozice vrchního ruského rabína? A jaká pnutí ruskou židovskou komunitu ohrožují?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová
Spustit audio