Prachatický plavecký stadion se proměnil ve staveniště, hotovo bude nejdřív v létě

11. leden 2019 14:14

Oprava bazénu v Prachaticích nabrala zpoždění. Vodovodní potrubí, které podle kamerových zkoušek vypadalo v pořádku, je potřeba kompletně vyměnit. Zároveň s tím teď radní schválili také rekonstrukci dětského bazénu.

Plavecký stadion se proměnil ve velké staveniště. „Už máme udělané odvody a přívody vody, už to tady vidím celkem růžově, že se bude obkládat. Je přistavěný celý saunový svět, změní se vstupní hala,“ popisuje místostarosta Miroslav Lorenc.

Rekonstrukce bazénu ale vyvolala i bouřlivou debatu mezi zastupiteli. Opozice už při schvalování rozpočtu na letošní rok kritizovala, že vedení města chybí jasná koncepce. Do bazénu má letos jít 105 milionů korun a radnice si bere úvěr za přibližně 70 milionů korun.

Podle Roberta Zemana z opozičního hnutí Pro Prachatice bude zadlužení města kvůli bazénu trvat roky. „Je to neprofesionální posouzení všech možností na začátku té investice,“ říká.

Před několika lety měla radnice na výběr – prostou opravu, nebo přestavbu. Minulé vedení města si schválilo druhou variantu a podle opozičního zastupitele Jana Bauera z ODS na to nejsou peníze.

„V průběhu minulého roku vedení města Prachatice přišlo s tím, že chtějí rozšířit projektovou dokumentaci o saunový svět, odpočívárnu, venkovní bazény, dětský bazén a tak dále. Oni z toho prakticky už udělali wellness zařízení. My jsme říkali: Pozor, projektujte i tu základní variantu, to znamená pouze rekonstrukci,“ dodává Jan Bauer.

Město Prachatice má schodkový rozpočet, nejvíc peněz investuje do opravy bazénu

Prachatice

Zastupitelé Prachatic schválili rozpočet se schodkem 90 milionů korun. Na straně příjmů se vedení města dopočítalo 257 milionů korun, výdaje dosahují 348 milionů korun.

Podle starosty Martina Malého z hnutí Nezávislí je na tak velké stavbě běžné, že projektant nemohl vidět všechny detaily. „Ani to projektantovi nijak zvlášť nevyčítám. Udělal si kamerovou zkoušku na odtok kanálu a zjistil, že kanalizační přípojka je naprosto v pořádku, tak logicky uvažoval, že tuhle kanalizaci není třeba vyměňovat. Když ale nakonec bylo všechno odkryto a vzalo se za to, tak to zůstalo řemeslníkům v ruce,“ popisuje.

Opravu hlavního bazénu to podle starosty Martina Malého prodraží o několik milionů, tedy v řádu jednotek procent.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související