Prachatické centrum Dřípatka opustí budovu školy ve Vodňanské ulici

1. únor 2018

Vedení města Prachatice chce přestěhovat Centrum ekologické výchovy Dřípatka z budovy u základní školy ve Vodňanské ulici. Podle místostarosty Jana Klimeše je současné sídlo Dřípatky ve špatném technickém stavu.

Na rekonstrukci objektu nemá peníze škola, pod kterou centrum spadá, ani město. Zázemí pro centrum ekologické výchovy mají poskytnout prázdné pavilony základní školy Zlatá stezka na opačném konci města.

„My jsme se snažili získat prostředky z dotačních titulů, z provozních dotací nebo z města Prachatice, ale bohužel jsme byli neúspěšní,“ konstatovala ředitelka Základní školy Vodňanská Petra Sandanyová. Přestěhování Dřípatky do pavilonu Zlaté stezky je podle ní jedinou možností, jak centrum zachovat.

„V případě, že bychom se rozhodli pro opravu té stávající budovy, tak by to pro nás bylo velmi finančně náročné. Navíc oprava by nevedla k dalšímu možnému rozvoji centra ekologické výchovy, jak si to představujeme na prahu 21. století,“ doplnil prachatický místostarosta Jan Klimeš.

Vedení školy proto souhlasilo se stěhováním Dřípatky. Zastupitelé Prachatic už pro nové centrum ekologické výchovy schválili studii.

Prázdné pavilony v areálu základní školy na Zlaté stezce čekají úpravy. „Škola byla nedávno opravena, má nový obvodový plášť, jsou vyměněná okna, takže z hlediska technického stavu je ve velice dobré kondici. Jednalo by se pouze o vnitřní změny, kdy se přestaví příčky a udělají nové instalace,“ popsal architekt Pavel Šmelhaus.

Podle místostarosty Jana Klimeše by se pak Dřípatka mohla stěhovat v roce 2020 nebo 2021.

autor: Václav Malina
Spustit audio