Pozor na náledí! Hrozí po celé republice. Na severu Česka bude silně sněžit, v Krkonoších mohou padat laviny

11. prosinec 2018 14:55

Ve vyšších polohách na severu země a Českomoravské vrchovině bude od úterního odpoledne do středečního rána silně sněžit. Na horách může místy napadnout až 20 centimetrů sněhu. Po celé republice pak v níže položených místech hrozí v noci na středu náledí. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav. V Krkonoších už také vyhlásili první stupeň lavinového nebezpečí.

Sněhové srážky se budou vyskytovat od středních poloh, intenzivnější budou na horách na severozápadě, severu a severovýchodě ČR a na Českomoravského vrchovině.

„Předpokládá se, že v uvedených oblastech napadne do středečního rána 5 až 15 cm, na horách místy i kolem 20 cm,“ uvedli meteorologové.

Výstraha před novou sněhovou pokrývkou platí v částech devíti krajů od dnešních 11.30 do středečních 08.00.

Pozor na náledí

V nižších a středních polohách po celém Česku se pak budou od úterního večera tvořit náledí a zmrazky.

Aktuální výstraha platí v celé zemi do nadmořské výšky 600 metrů nad mořem od úterních 19.00 do středečních 09.00. Meteorologové ale předpokládají, že se náledí a zmrazky budou tvořit i v dalších dnech.

Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku.

Na horách by lidé měli sledovat informace horské služby a dodržovat její pokyny. V případě mokrého sněhu vznikají škody na lesním porostu a polomy, dodali meteorologové.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších

Horská služba v Krkonoších pak v úterý vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech Krkonoš je kolem 50 centimetrů sněhu, který napadl za poslední tři dny, uvedl na webu Pavel Cingr z krkonošské horské služby. Více sněhu je na závětrných svazích a v závětrných žlabech.

„Sníh padal za působení silného západního až severozápadního větru, a napadl na holou zem. Tendence lavinového nebezpečí je setrvalá,“ sdělil Cingr. První stupeň lavinového nebezpečí vyhlásila krkonošská horská služba už také v pondělí.

Při prvním lavinovém stupni z pětibodové stupnice jsou podmínky pro túry všeobecně bezpečné. Nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle. Zvýšená opatrnost je nutná na svazích se sklonem nad 40 stupňů.

V úterý ráno bylo na hřebenové Luční boudě v nadmořské výšce 1415 metrů zataženo, mlha, minus šest stupňů Celsia a vítr v nárazech dosahoval přes 70 kilometrů v hodině. Silný vítr by měl vát na horách i nadále.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním se obětí laviny v Krkonoších stala na konci prosince 2008 šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

autor: ČTK
Spustit audio