Povodeň v srpnu 2002 rozdělila Budějovice, jídlo na sídliště vozili helikoptérou

9. srpen 2017

Povodňová vlna před 15 lety rozdělila České Budějovice, velká voda odřízla centrum od velkých sídlišť na druhém břehu Vltavy. V dalším díle seriálu připomínáme ničivé povodně z roku 2002. Tento příběh začíná pár kroků od domu Tomáše Mráze na břehu řeky Malše.

„Tady byly kamenné schůzky, po kterých jsme jako děti scházely. Tak na ty schůdky jsem se chodil dívat. Bylo to v noci asi kolem desáté, jedenácté večer. Ono to nejdřív vypadalo, že ta voda zas až tak moc nestoupá,“ vypráví projektant Tomáš Mráz.

Zhruba od půlnoci už neměl čas kontrolovat schůdky. Zavolali mu rodiče z chaty u Malše nad Římovskou přehradou, aby je odvezl domů. „Odešli odsud, a zřejmě si tím zachránili život. Kdyby je voda vzala i s tou chatou, tak asi neměli šanci,“ říká.

Přijel s rodiči domů a kolem druhé hodiny v noci už slyšel v budějovických ulicích auta, z nichž se ozývaly výzvy k evakuaci. „Jmenovali, kde má jaká ulice své evakuační místo, kde budou přistavené autobusy,“ dodává.

Náhradní ubytování našel Tomáš Mráz s manželkou a dvěma dětmi u rodičů své ženy v paneláku na sídlišti Máj - na druhém břehu Vltavy. Už první vlna odřízla centrum Českých Budějovic od velkých sídlišť na levém břehu.

Domů se Tomáš Mráz vracel jen uklízet. „Pod vodou byla křižovatka u Dlouhého mostu, to si pamatuji. Z Máje jsem šel pěšky se synem a na téhle křižovatce jsme se brodili vodou,“ vzpomíná. V jeho domě voda zničila v přízemí kotel a archiv projekční kanceláře. Snažili se cenné dokumenty usušit, ale brzy přišla druhá vlna, která je sebrala a rozvěsila po plotech okolních zahrad.

Vzpomínku na zásobování potravinami po první povodňové vlně na sídlišti Máj má recepční Českého rozhlasu České Budějovice Alena Pešková. „Zásobovali sámošku, ale vozili tam chleba helikoptérou,“ říká.

Nákladní vůz brodí vodu na Senovážném náměstí

Vodou se z práce v ulici u Tří lvů na okraji Havlíčkovy kolonie vracela i redaktorka Petra Matoušková. „Já jsem měla tu vodu zhruba do půli stehen a hodně strašidelné bylo, že sklepy v ulici U Tří lvů se změnily v mezírky. Sotva jsem dokráčela na křížení U Tří lvů a Žižkovy ulice, projelo hasičské auto a byla jsem mokrá až do půl pasu,“ vzpomíná už na druhou vlnu, která v Českých Budějovicích zalila i náměstí Přemysla Otakara II.

Raft na náměstí Přemysla Otakara II.
Lannova třída
Auta projíždí křižovatkou ulic Mánesova a Lidická
autor: Martin Pokorný
Spustit audio