Povodeň v roce 2002 se naprosto vymykala tehdejším možnostem měření

11. srpen 2017

Co nejpřesněji a nejrychleji předpovědět množství vody v řekách je hlavním úkolem hydrologů při povodních. Před 15 lety byli proto mnozí zaměstnanci Českého hydrometeorologického ústavu v práci skoro nepřetržitě. Předpovědím dokonce ze začátku nikdo nevěřil.

„Postupně ty informace o spadlých srážkách v roce 2002 upřesňovaly, hlavně v pobočkách v Plzni a v Českých Budějovicích. Ty průtoky, které model spočítal, nebo i naši zaměstnanci odhadli, byly udivující,“ říká hydroprognostička Pavla Řičicová.

Podobně jako někteří další zaměstnanci se i ona musela vrátit z dovolené. „Byla to velká zkušenost, kterou vlastně hydrolog naší generace do té doby nezažil. Stanice byly buď zničené vodou, nebo tam voda vystoupala nad míru vysoko,“ dodává.

Od roku 2002 se podle ní možnosti měření a monitorování proměnily. „I když povodeň má pro lidi velice nepříjemné důsledky, tak pro naše pracovní zkušenosti je to vždycky určité zlepšení,“ říká.

Hydroprognostička Martina Kimlová předpovědi připravuje skoro dvacet let. „Standardně se dělá předpověď z dat ze sedmé hodiny. Stáhnu data a pak program zpracovává údaje z jednotlivých stanic. Průtok je to nejdůležitější, vodní stav se mění. Svůj výpočet potom pošlu na internet,“ ukazuje.

Od povodní 2002 mohou předpovědní službu lidé najít na webu. Kromě informací z měřících stanic tam jsou třeba také výstrahy nebo opatření při záplavách.

autor: Lída Křesťanová
Spustit audio