Pouze jediné těsto postačí pro nespočet senzačních dezertů, tvrdí autoři kuchařky La Buchta

12. duben 2017

Cesta z jednoho těsta. Takový podtitul nese kuchařka La Buchta, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. Autorská trojice s uměleckým názvem La Buchta v ní ukazuje, že pouze jediné těsto, které umíchá i malé dítě, může posloužit jako základ pro nespočet senzačních dezertů i slaných koláčů.

Díky jednoduchému labuchtímu těstu lze podle autorů upéct několikapatrové dorty, klasické babiččiny bábovky či koláče světoznámých jmen, jako je cheesecake, brownies, cupcakes, donuts, nebo nadýchané vafle. Stejně tak vám totéž těsto, za pomoci pár obměn, poslouží jako základ pro slané koláče nebo snídaňové pečivo.

V knize La Buchta je více než 80 receptů, včetně několika variant krémů, polev a náplní. V rozsáhlé encyklopedické části pak známá kuchařka Jitka Rákosníková popisuje podstatu základních surovin, které doplňuje o nevšední tipy a triky k pečení.

Labuchtí těsto

Suroviny:
3 vejce
150 gramů jemného krupicového cukru
200 gramů másla
200 mililitrů polotučného mléka
300 gramů hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva nebo 1 lžička sody
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
špetka soli
případně dřeň z 1 vanilky nebo pár kapek vanilkového extraktu

V míse promíchejte vejce s cukrem. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs vlijte k vejcím s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.


Tiramisu dort

Suroviny:
2 dávky labuchtího těsta
krém: 500 gramů mascarpone, 2 vejce, 3 lžíce třtinového cukru
na dokončení: 3 šálky espressa, 200 mililitrů mandlového likéru, kvalitní kakao

Kuchařka autorské trojice La Buchta přináší recepty na různé moučníky i slané koláče z jednoho těsta

Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si dvojitou dávku labuchtího těsta.

Těsto rozdělte do tří dortových forem o průměru 20 cm, vyložených papírem na pečení. Pečte je 25 až 30 minut, až těsto vyběhne a zezlátne.

Zatímco se korpusy pečou, připravte si krém. Vejce vyšlehejte s cukrem do pevné pěny, do směsi pak ručně zatřete mascarpone.

Upečené korpusy nechte vychladnout ve formách, pak je vyjměte a seřízněte do roviny. Jednotlivé pláty pomocí lžíce zakapejte kávou a mandlovým likérem a pak je spojujte krémem. Celý dort jím také potřete a nakonec ho poprašte kakaem.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio