Potraviny zpomalující stárnutí. Které to jsou a co všechno dokáže strava v našem životě ovlivnit

22. září 2021

Stárneme od chvíle, kdy se narodíme, ale kde je ta hranice, kdy tělo přestane sílit a jde to tím opačným směrem? Je to do jisté míry individuální, ale můžeme říci, že taková druhá fáze stárnutí, kdy se zpomaluje řada fyziologických funkcí, nastává po čtyřicátém, někde po padesátém roku života. Vše je do jisté míry geneticky dáno.

Miloslav Hronek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D.

Narozen 10.8.1962 v Pardubicích. Fyziolog, práce z fyziologie výživy. Zástupce vedoucího Katedry biologických a lékařských věd Farmaceutické fakulty v Hradci Králové.

Doc. PharmDr. Miloslav Hronek hovoří v naší radioporadně na téma: stárnutí a potraviny zpomalující tento proces.

Čtěte také

„Vzpomínám si na jednoho profesora, který zkoušel studenty a ti dostávali otázku: co se děje s miminem po narození. Všichni říkali, jak probíhá tvorba nových buněk, jak člověk roste, ale za to on od zkoušky vyhazoval. Dokud se nenaučili správnou odpověď, že dítě po narození vlastně stárne."

Co všechno se s námi při stárnutí děje?

„Dochází k řadě změn, a to především na úrovni buněk, kde je třeba problém se vstřebáváním některých látek. Například vápník nebo železo chybí potom u seniorů nebo starších lidí, mohou nastat bolesti hlavy a pocity únavy, dochází k řídnutí kostí právě kvůli sníženému vstřebávání vápníku. Ale snížená je i tvorba vitaminu D. Líbí se mi definice jednoho biologa, který říká, že stárnutí je chronická otrava kyslíkovými zplodinami."

Čtěte také

„Nicméně jsou to procesy, které se nám nevyhnou, jsou přirozené. Dochází k oslabování řady fyziologických procesů. Velkou roli hraje také umění přijmout tento fakt mentálně. Některé věci jdou samozřejmě pomaleji, musíme upravit co tělo potřebuje, co člověk v mladším věku třeba nepotřeboval. Je dobré tělu vyhovět."

Psychika hodně souvisí s naším fyzickým stavem. Stárnutím klesá i tzv. antioxidační kapacita. Vysvětleme, co to jsou antioxidanty?

„To jsou látky, které máme v těle a chrání nás právě před těmi kyslíkovými radikály, které vznikají v období zvýšeného stárnutí nebo řekněme od určitého věku se jich tvoří podstatně více. Takže důležitý je příjem ochranných látek, strategie, která pomáhá zvednout hladinu našich přirozených antioxidantů a zpomalovat tyto procesy. Vyplatí se investice do jídla a potravinových doplňků, protože to pomůže chránit buňky před jejich poškozováním."

Potraviny bohaté na vitamin D:
tučné ryby - losos, pstruh, makrela, tuňák, slaneček či úhoř, čerstvé či konzervované (šproty, sardinky, tuňák)
rybí olej
plnotučné kravské mléko a tvrdé sýry
vepřové sádlo a slanina
hovězí játra jsou také vynikající zásobárnou vitaminu D i jiných živin, jako jsou vitamin A, železo nebo bílkoviny
vejce (od slepic z volného chovu obsahují až 5x více vitaminu D než ta od slepic chovaných v kleci)

Můžeme být konkrétní? Co jíst, abychom si stáří užili ve zdraví?

Čtěte také

„To, co člověk potřebuje s přibývajícím věkem, tak je příjem vápníku společně s hořčíkem i s vitamínem D. To bych podtrhl několikrát obzvláště v covidové době, příjem vitaminu D. S přibývajícím věkem klesá jeho produkce a on má velké antioxidační účinky. Víme, že má silný protinádorový vliv a ve vyšším věku pomáhá vstřebávání vápníku. Další problém, který nastává s přibývajícím věkem, že nám postupně odchází svalstvo. Takže je důležitý příjem kvalitních bílkovin ve stravě."

„Z potravin doporučuji například z koření použít kurkumu. Ta obsahuje látku kurkumin, která je úžasná, protože má silné antioxidační účinky a dokonce bylo prokázáno, že stimuluje řadu látek v buňce. Tady bych rád upozornil posluchače na jednu vychytávku, kurkumin je úžasná látka která pomáhá, ale vstřebává se pouze z jednoho procenta. Do jídla je potřeba ještě přidat černý pepř. Když někdo použije kari koření, tam už to je namixované, ale použít samotnou kurkumu, tak to víceméně potom nefunguje."

Miloslav Hronek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s doc. PharmDr. Miloslavem Hronkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související