Potíže po covidu mají i děti. Jestli s tímto onemocnění skutečně souvisí, ale lékaři těžko poznají

1. červen 2022

Až milion dětí v České republice onemocnělo podle jindřichohradeckého pediatra Daniela Dražana covidem-19. Ačkoli většina z nich neměla závažné potíže, objevují se otázky, zda infekce nezanechá nějaké následky do budoucna. Lékaři na to zatím nedokáží jednoznačně odpovědět.

„Velká část dětských případů probíhala mírně, mnoho pacientů nepotřebovalo žádnou péči. Ale v poslední podzimní a omikronové vlně už jsme se v ordinaci často setkávali s dětmi s covidem, v podstatě to byla mnohem častější infekce než třeba chřipka, bylo to pro nás běžné onemocnění,“ popisuje Daniel Dražan.

Ten si také nemyslí, že problém s covidem zcela zmizel. „Já doufám, že to nejhorší je za námi, ale covid tady s námi zůstane minimálně řadu dalších let. Teď to vypadá, že se bude vracet sezonně. To, že už by se nevrátila další vlna, je velmi nepravděpodobné, protože víme, že ani postinfekční imunita, ani postvakcinační imunita nás nechrání natrvalo,“ říká.

Dosud nepříliš probádanou oblastí je postcovidový syndrom, takzvaný long covid, tedy následky, které přetrvávají po prodělané nákaze. „Na to není jednoduchá odpověď a už vůbec ne u dětí. Potíže, se kterými chodí děti k lékaři, bolesti břicha, kašel, bolesti hlavy, únava, takzvaná mozková mlha, mohou být vyvolány covidem, ale také čímkoli jiným,“ upozorňuje Daniel Dražan.

„Na long covid není žádné jednoznačné diagnostické kritérium, není žádný laboratorní marker, který by nám řekl, že se jedná o tento syndrom. Nelze tedy poznat, jestli dítě má ty potíže kvůli tomu, že prodělalo covid, nebo jestli by je mělo stejně,“ dodává.

Čtěte také

Statistiky podle něj uvádí, že postcovidový syndrom se objevuje u dvou až deseti procent dětí. „Může to být víc, ale strašně špatně se to studuje a je to skutečně problematika, která ještě není v současné době dost probádaná,“ připomíná.

Ordinace se ale plní dětmi s respiračními onemocněními. „Samozřejmě to souvisí s tím, že jsme přestali nosit respirátory, takže se tolik nebráníme běžným respiračním infekcím. Pokud bychom nosili roušky pořád a všude, měli bychom onemocnění méně, ale je otázka, co dokážeme obětovat. Myslím, že naše společnost není nastavena, abychom se bránili všem infekčním onemocněním,“ komentuje Daniel Dražan.

Sám zastává názor, že bychom se měli pokusit předcházet každému onemocnění, u kterého to lze. „Jsou onemocnění, kterým se prostě vyhnout nemůžeme a bohužel musíme čekat na náhodu, jestli nás to potká. Ale prostě se nemusíme zabít v autě, protože existují pásy, nemusíme dostat pneumokokovou meningitidu, protože máme vakcíny, nemusíme mít infarkt ve čtyřiceti, protože nemusíme kouřit. Pokud známe faktory, které můžeme ovlivnit, tak je lepší tělo zbytečně nezatížit, nebýt nemocný a v nejhorším případě nekončit tragicky,“ říká.

Celý rozhovor s pediatrem Danielem Dražanem o postcovidovém syndromu u dětí, ale také neštovicích si poslechněte online.

Spustit audio

Související